Tvrtke i tržišta
StoryEditor

O čemu su raspravljali menadžeri i poduzetnici na 4. Kongresu menadžera

05. Listopad 2024.
Ana Soldo

Ako ste danas bezuspješno pokušavali doći do nekog od važnih hrvatskih menadžera ili poduzetnika moguće je da je to zato što se oko stotinu i pedeset njih nalazilo u Opatiji gdje je održan četvrti po redu Kongres menadžera u organizaciji Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA. Središnja tema Kongresa bila je ‘Ljudi, tehnologija i budućnost poslovanja‘ i ona se provlačila kroz nisku održanih panela i predavanja.

Kongres je otvorila Ana Soldo, predsjednica HUM-CROMA-e poručivši da poslovni svijet više nego ikada vapi za liderima spremnima prihvatiti različitosti, onima čija organizacijska kultura predstavlja obrazac vrijednosti u organizaciji.

- Često si postavljamo pitanje o čemu će ovisiti budućnost poslovanja, jesu li to ljudi ili tehnologija. Važno je osvijestiti da na našu budućnost najviše utječe ono što radimo danas - rekla je Soldo.

U sklopu Kongresa održano je pet panela na kojima je ukupno sudjelovalo više od dvadeset menadžera i poduzetnika, među kojima su bili i Menadžeri godine 2023. (Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a i Menadžer godine 2023. u kategoriji velikih poduzeća, Tomislav Cikač, CEO tvrtke Proklima i Menadžer godine za 2023. u kategoriji inozemne tvrtke, Iva Rogović Lekić, predsjednica Uprave Marsh McLennan Hrvatska i Menadžerica godine 2023. u kategoriji malih poduzeća, Vjekoslav Majetić, osnivač i vlasnik tvrtke DOK-ING te poduzetnik godine 2023. te Danko Bačelić, suvlasnik i direktor tvrtke Bačelić). Svaki od panelista iz svog je ugla pokušao prenijeti kolegama u publici svoje poglede na to kako se brzo i efikasno prilagoditi promjenama koje se kontinuirano događaju oko nas; kako uskladiti kratkoročne i dugoročne ciljeve i provoditi održivu strategiju koja donosi rezultat za sve dionike; kako razvoj umjetne inteligencije utječe na svakodnevni posao lidera i menadžera te na donošenje odluka... 

Jedna od najspominjanijih riječi u panel raspravama bila je ‘neizvjesnost‘, bilo kad se razgovaralo o korporativnim strategijama, o prijenosu obiteljskog poslovanja na sljedeću generaciju, o generaciji Z kao svojevrsnom disruptoru u poslovanju, o motiviranju zaposlenika ili o umjetnoj inteligenciji. 

Sadržaj Kongresa obogaćen je i s dva korisna predavanja. Prvo je na temu ‘Koju moć ima pregovaranje u leadershipu‘ održao dr. Eugene B. Kogan, istakunit predavač s Harvarda. Drugo je predavanje održala Vanja Ljevar, suosnivačica tvrtke KUBIK Intelligence, koja je sudionike upoznala s metodologijom pod nazivom Digitalna DNK, koju je razvila njezina tvrtka. Riječ je o novom polju istraživanja koje koristi velike podatke za otkrivanje psihologije i tajni kupaca putem novih analiza i novog načina gledanja na podatke.

05. listopad 2024 10:32