Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Pad broja zaposlenih u industriji na godišnjoj razini

02. Siječanj 2024.

Broj zaposlenih u domaćoj industriji u studenom je u usporedbi s listopadom zadržao istu razinu, a u usporedbi sa studenim 2022. godine manji je za 2,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji je na mjesečnoj razini porastao za 0,1 posto, u rudarstvu i vađenju za 0,3 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom pao za 0,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najviše je porastao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 14,3 posto, te u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, za dva posto. Istodobno je broj zaposlenih najviše pao u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, za 2,6 posto, te u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za 1,6 posto.

Na godišnjoj razini, u studenom lani prema istom mjesecu godine prije, broj zaposlenih u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom je pao za 2,7 posto, u prerađivačkoj industriji za 2,3 posto te u rudarstvu i vađenju za 0,9 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najviše pao broj zaposlenih u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 22,6 posto, te u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 10,5 posto.

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini statistika registrira u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 6,8 posto, te popravku i instaliranju strojeva i opreme, za 2,4 posto.

Broj zaposlenih u industriji u prvih jedanaest mjeseci prošle godine prema istom razdoblju 2022. pao je za 1,3 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do studenog 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022. veća je za 1,5 posto.

27. travanj 2024 23:57