Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Petrol: U Hrvatskoj i dalje ne pokrivamo troškove, a državna zarada se ne smanjuje

11. Studeni 2022.
Petrol postaja

Trošarine na naftne derivate u Hrvatskoj mogu se još smanjiti, Petrol i dalje ne pokriva troškove, a država nije na gubitku nego su proračunski prihodi na istoj razini kao i prije, ustvrdila je na novinskom brifingu predsjednica uprave Grupe Petrol Nada Drobne Popović.

Grupa Petrol prema njezinim riječima u prvih devet mjeseci ove godine zbog regulacija cijena naftnih derivata i u Sloveniji i u Hrvatskoj, nije ostvarila zadane ciljeve. Od lipnja, međutim, Petrol u Sloveniji je pod režimom regulacije marže s kojom može pokrivati troškove, no Drobne Popović ističe kako im je izazov Hrvatska. 

- Izazov nam je mnogo veći u Hrvatskoj nego u Sloveniji. U Hrvatskoj imamo više od 12 mjeseci različitih razdoblja regulacije. Iako je vraćena regulacija marže, ta marža nije dovoljna da se pokriju svi troškovi - rekla je.

S druge strane, rekla je, trošarine i davanja u Hrvatskoj ostala su takva da država nije na gubitku. U Hrvatskoj, kazala je, postoji mogućnost da se te trošarine još smanje jer nisu na najnižoj europskoj razini. Istaknula je da se to treba napraviti jer su pritisci na građane, zbog visokih cijena goriva, veliki.

- Potrebno je sve napraviti da se pritisak na krajnju cijenu smanji -  naglasila je. 

Petrol očekuje da se u Hrvatskoj pronađe model u kojem će se uspjeti smanjiti dio trošarine, tako da se marže dignu na razinu gdje se mogu pokrivati troškovi. 

Pad dobiti zbog vladinih mjera u Sloveniji i Hrvatskoj

Kako je izvijestila, prilagođena bruto dobit Grupe Petrol u prvih devet mjeseci ove godine pala je i u Sloveniji i u Hrvatskoj, a u Petrolu navode da su razlog tome vladine mjere na tržištu motornih goriva u obje zemlje.

Grupa Petrol u tom je razdoblju ostvarila EBITDA-u u iznosu od 98,3 milijuna eura (44 posto manje nego lani) i neto dobit u iznosu od 24 milijuna eura. Kao rezultat vladinih mjera na tržištu goriva, prilagođena bruto dobit smanjena je u Sloveniji za 108,9 milijuna eura, a u Hrvatskoj za 34,6 milijuna eura, kažu u Petrolu. 

Nadalje, Grupa Petrol ostvarila je u prvih devet mjeseci 2022. godine prihode od prodaje od sedam milijardi eura, što je 128 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine.

Na povećanje prihoda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, osim povećanja nabavnih i prodajnih cijena goriva i energenata utjecali su i povećana količinska prodaja goriva i derivata, pripajanje društva Crodux derivati ​​dva Grupi Petrol i regulacija cijena goriva. 

Korigirana bruto dobit u devet mjeseci iznosila je 405,3 milijuna eura, što je jedan posto manje nego u prvih devet mjeseci 2021. godine.

U Petrolu ističu da je pozitivan doprinos priključenja Crodux derivata ​​dva na rast prilagođene bruto dobiti u potpunosti poništen učinkom regulacije cijena goriva u Hrvatskoj jer regulirane cijene nisu omogućile pokrivanje troškova poslovanja.

Prema podacima tvrtke, na tržištu naftnih derivata u Hrvatskoj Petrol drži tržišni udjel od 25 do 45 posto, ovisno o vrsti derivata.

U Petrolu podsjećaju da u Hrvatskoj značajno investiraju u sunčane elektrane te upravljaju vjetroelektranama Glunča i Ljubač, a u tijeku je i izgradnja triju solarnih elektrana – Suknovci, Pliskovo i Vrbnik.

U zadnjih pet godina, kazala je Drobne Popović, Petrol je u Hrvatskoj investirao 250 milijuna eura, a planira se još projekata.

12. lipanj 2024 21:15