Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Porscheov IPO bi Volkswagenu mogao donijeti 9,4 milijarde eura

19. Rujan 2022.

Piše: Roko Kalafatić

Volkswagen AG planira prikupiti čak 9,4 milijarde eura od inicijalne javne ponude dionica svog proizvođača sportskih automobila Porschea. Takvo bi prikupljanje moglo biti najveće uvrštavanje u Europi u više od desetljeća. Njemački je proizvođač automobila nedavno priopćio da traži procjenu od 70 do 75 milijardi dolara za uvrštenje na burzu, što je ispod prethodnog cilja od čak 85 milijardi eura, objavio je Bloomberg. 

Posao će se, čini se, sklopiti u vrijeme velikih tržišnih poremećaja, dok su europska tržišta uglavnom bila zatvorena za IPO veći dio godine, a tvrtke su bježale od traženja novih uvrštenja zbog energetske krize, rastućih kamatnih stopa i rekordne inflacije. Povlaštene dionice Volkswagena porasle su čak 1,4 posto, a tijekom sastanaka s potencijalnim investitorima, VW je uvrštenje predstavio kao dobru priliku za ulaganje u tvrtku koja kombinira najbolje od konkurentskih proizvođača poput Ferrarija i lukusznih marki poput Louisa Vouittona. 

Na srednjoj točki vrednovanja za povlaštene dionice, IPO bi procijenio Porsche na 10,2 puta veću zaradu prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije, prema Jefferiesu. Gornja procjena Porschea gotovo se podudara s ukupnom tržišnom vrijednošću VW-a koja uključuje Audi, Škodu, marku VW kao i Seat među ostalima, a ona iznosi 88 milijardi eura. Porsche cilja na prihod od čak 39 milijardi eura ove godine i povrat od prodaje od čak 18 posto, što je dva boda više u odnosu na prošlu godinu, objavila je tvrtka. 

Prihodi od uvrštavanja ulagat će se u razvoj električnih vozila 

Osim što će investitorima ponuditi dio jednog od najpoznatijih brendova u svijetu automobila, IPO će vratiti značajnu moć donošenja odluka obitelji Porsche-Piech, koja je izgubila kontrolu nad kompanijom prije više od deset godina nakon dugotrajne bitke za preuzimanje s VW-om. Obitelj trenutno drži 53 posto VW-ovih dionica s pravom glasa putem zasebno uvrštenog Porsche Automobil Holdinga SE.

Ulagači će moći upisati 25 posto povlaštenih dionica Porschea koje nemaju pravo glasa. Obitelj Porsche-Piech će kupiti 25 posto plus jednu običnu dionicu i tako dobiti manjinski blokirajući udio te utjecati na buduće ključne odluke, a pristali su i platiti premiju od 7,5 posto iznad cjenovnog raspona za povlaštene dionice te planiraju financirati kupnju mješavinom dužničkog kapitala od čak 7,9 milijardi eura i posebnom dividendom koju isplaćuje VW. 

Takvi će prihodi pomoći VW-u pri financiranju prijelaza na električna vozila i ulaganja u razvoj softvera, tvrde iz kompanije. 

Iako je interes za IPO bio velik, neki su investitori najavili imenovanje Olivera Blumea, izvršnog direktora Porschea, na čelo VW-a. Plan da on dobije dvostruku ulogu postavlja pitanja o budućoj neovisnosti tvrtke, kao i o malom slobodnom opticaju od 12,5 posto, smatraju. Ipak, IPO ove veličine je toliko rijedak u Europi da može prkositi padu šireg tržišta pa su upravitelji portfelja prisiljeni pažljivo analizirati kandidata jer će automatski ući u glavne regionalne referentne vrijednosti dioničkog kapitala.

26. travanj 2024 07:14