Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Poslovna scena] Galo Industries radi za autoindustriju, Amazon i ulazi u podvodnu robotiku

30. Lipanj 2022.
Deni Mišlov

Brzorastuća zadarska tvrtka Galo Industries bilježila je svake godine od svog osnutka 2016. godine po pandemije eksponencijalni rast prihoda i narasla na više od sedam milijuna kuna prihoda, i na tu se razinu lani vratila nakon pada u 2020. Tvrtka mladog poduzetnika Denija Mišlova dominantno posluje u niši industrijske automatizacije, do 2020. godine i krize uzrokovane pandemijom isključivo na projektima vezanim za automobilska industriju, na tržištima Europske unije i SAD-a. U godini u kojoj je autoindustrija zaustavila proizvodnju, tvrtka je skrenula pogled i na manje pogođene industrije.

- Imali smo 2020. nekoliko velikih projekta koji su se doslovno prekinuli. Sve je stajalo devet mjeseci, a mi smo bili ugovorno vezani za klijente i na njihovu odluku o nastavku projekta trebali smo biti spremni nastaviti s aktivnostima, što nam je stvorilo problem u planiranju daljnjeg razvoja Danas osim za klijente iz autoindustrije, radimo na projektima vezanim za logističku industriju gdje nam je najveći klijent tvrtka Amazon, na projektima vezanim za industriju metala i plastike, ljevaonice, prehrambenu industriju, farmaceutsku industriju te industriju baterija. Proizvodnja baterija je trenutno veliki boom i gotovo sve velike tvrtke iz područja autoindustrije razvijaju projekte u toj domeni – rekao nam je Deni Mišlov, vlasnik i direktor male zadarske tvrtke koja danas zapošljava petnaest ljudi.

Premda za razvoj tvrtke u niši industrijske automatizacije dominanto turizmu okrenuti Zadar  i nije najbolje okružje, Mišlov ne razmišlja o preseljenju negdje drugdje nego o stvaranju snažnog zadarskog ureda iz kojega bi se upravljalo poslovanjem i o otvaranju ureda u drugim sredinama. Svjestan je ograničenja Zadra koja se očituju najviše u nedostatku stručnih kadrova. Posljednjih godina Mišlov pokušava diversificirati poslovanje no kako je Galo Industries još uvijek mala tvrtka, dobivanje jednog velikog projekta u automobilskoj industriji zahtijeva reorganizaciju resursa i najčešće rezultira time da se sve druge aktivnosti stavljaju sa strane i da se fokus prebacuje na organizaciju aktivnosti vezanih uz taj određeni projekt.

Politika tvrtke jest da je industrijska automatizacija kao temeljna djelatnost od koje se ostvaruje 80 posto prihoda, na prvom mjestu.

- Tvrtka je 2018. godine počela diversificirati poslovanje ulaganjem u turističke nekretnine i ugostiteljstvo. Kako se ovakva ulaganja u našoj tvrtki još uvijek gledaju kao pasivno ulaganje, kroz period od četiri godine pokazalo se da je puno interesantniji turizam nego ugostiteljstvo i model ulaganja po principu buy2rent. Model je stabilniji i zahtijeva manju organizaciju dok ugostiteljstvo zahtijeva stalni fokus u sezoni koji trenutno nismo u mogućnosti organizirati – kaže Mišlov.

Nakon što je automobilska industrija ušla u fazu hibernacije, za vrijeme devetomjesečne stanke u 2020. godini, tvrtka Galo Industries ušla je i u segment podvodne robotike.

- U tom periodu, u suradnji s vodećim hrvatskim tvrtkama koje se bave uzgojem ribe razvili smo MVP proizvod (minimalni održivi proizvod) za rješenje problema podvodne procjene biomase unutar uzgojnog kaveza. Kako je krajnji razvoj te integracija takvog proizvoda u poslovanje neke tvrtke izuzetno skupa, trenutno smo u fazi evaluacije najboljih modela za financiranje sljedeće faze proizvoda i njegov plasman na tržište – iznosi Mišlov i zaključuje kako će se ovisno o razvoju pojedinih sporednih poslovnih aktivnosti eventualno planirati Spin Off kako bi tvrtka Galo Industries ostala fokusirana na razvoj poslovanja u segmentu industrijske automatizacije i robotike.

Sutra: Zašto u Ravnim kotarima, na najplodnijem dijelu Dalmacije, nema ozbiljnije poljoprivrede

20. travanj 2024 03:19