Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Problemi vlasnika restorana Bevanda: Morao zatvoriti kavanu Filodrammatica, a još jedna tvrtka otišla je u stečaj

24. Siječanj 2023.
Riječka kavana Filodrammatica zatvorena je početkom godine

Ovih dana zatvoren je riječki bar Filodrammatica iz portfelja poznatog poduzetnika i ugostitelja Zorana Maržića, a nad njegovim IČIĆI PROJEKTOM proveden je skraćeni stečajni postupak koji je pokrenut na prijedlog FINA-e zbog 70.000 eura duga (527,4 tisuća kuna), pa će tvrtka biti izbrisana iz sudskog registra.

IČIĆI PROJEKT još je 2016. sklopio predstečajnu nagodbu kojom se obvezao na isplatu 60 posto potraživanja u tri godine, a vjerovnici su se odrekli 60 posto od 272 tisuće eura (dva milijuna kuna) potraživanja. Izglasavanje nagodbe nije bio problem jer je Maržićeva tvrtka VOLOSKO PROJEKT držala 77 posto potraživanja.

Ta je pak tvrtka već ranije ušla u predstečaj. Pisali smo o tome da nagodba nakon niza sudskih sporova, žalbi i podnesaka nije realizirana. U prijedlogu nagodbe spominjana su potraživanja SUPERATOR NEKRETNINA od 101 milijun kuna (13,4 milijuna eura), i njene vlasnice Diane Maržić od 61 milijun kuna (oko 6,1 milijun eura), koja su naknadno povučena. U opsežnoj dokumentaciji spominje se i postupak utvrđivanja zlouporabe prava, a dužnik je u srpnju 2021. odustao od predstečaja, pa su se stekli svi uvjeti za stečaj.

Tvrtka je u međuvremenu ‘očišćena‘ od imovine vrijedne gotovo 39 milijuna kuna (5,3 milijuna eura),  stečajni je postupak istog dana pokrenut i zaključen. Račun je od srpnja 2021. bio u blokadi, koja je narasla na 5,7 milijuna kuna (757 tisuća eura).

Tog ljeta 2021., u drugoj godini korone, u opasnosti je bila i ključna tvrtka, BEVANDA, koja upravlja istoimenim kultnim opatijskim butik hotelom i restoranom. Na Finin zahtjev otvoren je stečajni postupak zbog duga od oko 860 tisuća kuna (oko 114 tisuća eura), ali je dug podmiren, pa je postupak obustavljen.

No, druga tvrtka iz portfelja obitelji Maržić, RIJEKA FOOD, otišla je tada u stečaj s poreznim dugom od oko 2,1 milijun kuna (279 tisuća eura), a prije toga formalno je promijenila vlasnika. Tako je u stečaj otišla u vlasništvu tvrtke INVADO Zorana Maržića, koji ju je preuzeo od GRADA HRANE (bivši FOOD CITY). Tu je pak tvrtku u lipnju preuzela CONCA Tine Brajković od FILODRAMMATICA BARA, koji preko FILODRAMMATICE vlasnički kontrolira Diana Maržić.

Tako smo se vratili Filodrammatici. Novi list piše da je Maržićeva firma početkom siječnja od grada Rijeke, koja je vlasnik prostora, zatražila raskid ugovora o najmu, a kavana je i prije toga već neko vrijeme radila u jednoj smjeni. Ne želeći previše komentirati razloge zatvaranja kavane, Zoran Maržić je kao glavni povod za ovaj čin u Novom listu naveo samo – nerentabilnost.

Do ljeta bi se iz te zgrade riječkog fin de siecla izgrađene 1890. trebao iseliti i odjel Gradske knjižnice Rijeka. Vlasnik, Grad Rijeka, nakon primopredaje kavane namjerava poslovni prostor u prizemlju ponovo dati u zakup, ali ne nužno za ugostiteljsku djelatnost.

20. travanj 2024 21:23