Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ratatics: Trenutačno investicijski potencijal Ine ostaje isti, u slučaju vanjskih poremećaja preispitat ćemo isplativost svake pojedine investicije

25. Ožujak 2023.
Peter Ratatics

Ina ima vertikalno integrirani poslovni model koji povećava otpornost na krize no dok god traje kriza u Ukrajini, nitko ne može biti siguran i jamčiti da neće biti izazova. Tu dijelimo sudbinu s cijelom Europom. Kako bi smanjili rizike na minimum, Ina kontinuirano prati situaciju i kretanja na tržištu, pravovremeno donosi odluke, reagira na tržišne promjene te odgovorno upravlja svojim financijama, poručio je predsjednik uprave Ine Péter Ratatics, dodajući da uz vlastitu proizvodnju, Ina osigurava opskrbu tržišta iz uvoza sklapajući ugovore s renomiranim i pouzdanim partnerima.

Dodatni izazov svakako predstavlja i inflacija, osobito kad se uzme u obzir snažan investicijski ciklus u kojem se Ina trenutačno nalazi.

- Ako tome pridodamo i dodatni porez na dobit koji će poslovanje naše kompanije opteretiti s više od 80 milijuna eura jasno je da to čini pritisak na naše investicijske planove. U ovom trenutku naš investicijski potencijal ostaje isti, no unatoč tome s određenom dozom opreza pratimo utjecaj vanjskog okruženja na naše poslovanje. U slučaju poremećaja, preispitat ćemo isplativost svake pojedino planirane investicije i odlučiti koji je najbolji način za nastavak ulaganja - istaknuo je Ratatics.

U takvom okruženju u Ini će nastaviti s onim projektima koje su započeli, a osiguravaju im dugoročno održivo poslovanje. U istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Hrvatskoj planiraju uložiti više od 250 milijuna eura, a najznačajniji projekt u tom pogledu je izgradnja novih plinskih platformi na sjevernom Jadranu.

Istovremeno jačaju i inozemni portfelj u Egiptu, gdje su u veljači potpisali ugovor o novoj koncesiji u egipatskoj Zapadnoj pustinji. Gotovo 600 milijuna eura ulaže se u Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka koji u Ini smatraju  ključnim za održivost rafinerijskog poslovanja.

- Odlučno koračamo i prema zelenoj tranziciji te u Sisku i Molvama gradimo drugu najveću solarnu elektranu u zemlji. Plan nam je napraviti i snažan iskorak kada je u pitanju geotermalna energija u kojoj prepoznajemo potencijal. U riječkoj rafineriji želimo proizvoditi i zeleni vodik, a tu su i brojni drugi održivi projekti za koje smo zainteresirani. Naše benzinske postaje također su prošle proces transformacije u maloprodajna mjesta sa širokom paletom roba i usluga te implementacijom gastro koncepta Fresh Corner. Cilj nam je i dalje unaprjeđivati i širiti maloprodajnu mrežu kako bismo zadržali vodeću poziciju na tržištima na kojima poslujemo. Stoga zajedno s MOL-om preuzimamo maloprodajno i veleprodajno poslovanje OMV Slovenije što će doprinijeti jačanju prisutnosti Ine na slovenskom tržištu - zaključio je Ratatics.

Porez opteretio generiranje gotovine

Inače, Ina je 2022. godini ostvarila neto dobit od milijarde i 902 milijuna kuna, pokazuje konsolidirani nerevidirani financijski izvještaj. U odnosu na 2021. godinu, neto dobit veća je za 615 milijuna kuna ili 47,8 posto. Ukupni prošlogodišnji prihodi Ine iznosili su 36,15 milijardi kuna i u odnosu na 2021. godinu veći su za 54,7 posto.

U izvještaju je navedeno da su više cijene goriva pozitivno utjecale na prihode od prodaje budući je snažan učinak regulacije cijena plina vidljiv tek u četvrtom tromjesečju prošle godine.

Istaknuli su da su investicijske aktivnosti u 2022. bile najveće u posljednjih deset godina, s rastom od 71 posto u odnosu na 2021., na ukupno 2,7 milijardi kuna, od čega je 95 posto uloženo u Hrvatskoj.  Također, u izvještaju je istaknuto da su prošlu godinu dodatno obilježili ‘različiti propisi na cijene i marže‘ koji su utjecali na operativne rezultate segmenata poslovanja, ‘a nametnuti dodatni porez na dobit dodatno je opteretio generiranje gotovine‘.

 
24. travanj 2024 05:50