Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Šef BMW-a: Električni automobili mnogima će biti preskupi

20. Listopad 2022.

Određivanje fiksnog datuma za zabranu prodaje automobila s pogonom na benzin moglo bi s tržišta ukloniti ‘jeftine automobile‘, a mnogi si ne mogu priuštiti one električne, upozorio je predsjednik uprave njemačkog BMW-a.

Govoreći prije najave ulaganja 1,7 milijardi dolara u proizvodnju električnih vozila u SAD-u, Oliver Zipse naglasio je u srijedu u intervjuu da BMW nije odredio datum za završetak proizvodnje benzinaca i upozorio da ne bi trebalo zabranjivati njihovu prodaju.

– Ne želimo da automobili budu izbačeni iz osnovnog segmenta (potrošača), to je posebno opasno na političkoj razini. Bude li automobil odjednom dostupan samo bogatima, to će stvoriti opasnu situaciju – rekao je Zipse.

– Da sam političar, bio bih strašno oprezan... jer bih propisima zapravo uklanjao automobile (s tržišta) – poručio je šef njemačkog proizvođača luksuznih automobila.

Naglasio je istodobno da je BMW spreman, tamo gdje propisi nalažu samo modele s nultom emisijom.

– Imat ćemo dovoljno automobila – dodao je.

BMW podupire ambiciozne propise, rekao je Zipse, ali ako odredite fiksni datum obustave prodaje automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, moglo bi se dogoditi da ljudi nastave ‘voziti svoje stare automobile – a to nam nije cilj‘.

Ništa trenutno u svijetu ne upućuje na zaključak da će motor s unutarnjim izgaranjem u idućih 15 godina pregaziti vrijeme, naglasio je.

Američki General Motors objavio je da od 2035. više neće prodavati benzince. Kalifornija je u kolovozu usvojila propise prema kojima se od te godine smiju prodavati samo nova električna vozila ili plug-in hibridi.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da bi od 2030. električna vozila i plug-in hibridi trebali činiti polovinu novih vozila u prodaji, ali nije odredio datum za početak njihovog postupnog povlačenja iz auto-salona.

BMW očekuje da će vozila s nultom emisijom štetnih plinova do 2030. činiti najmanje polovinu njegove prodaje. U ovoj godini prodaja električnih vozila trebala bi se više nego udvostručiti, prognoziraju.

25. travanj 2024 07:35