Tvrtke i tržišta
StoryEditor

SESTRE U BIZNISU (2) Kako su sestre Janković uvele obiteljsku tvrtku Micro-Link u novu fazu razvoja

05. Lipanj 2022.
Lana i Ivana Janković, micro link

piše: Renata Debeljak

Otkako su prije 12 godina preuzele vodstvo i kompletno poslovanje obiteljske tvrtke Micro-Link, sestre Ivana Janković Šafarić i Lana Janković Darapi, uspješno su uvele tvrtku u nove faze razvoja. - Sve je započelo 1992. godine kada je Micro-Link osnovan kao mali obiteljski startup, a osnivači su bili naši roditelji Milica i Dragutin Janković.

Pokretanje poslovanja u to vrijeme bilo je inicirano ljubavlju našeg oca prema bežičnim komunikacijama i njegovom poslovnom vizijom, a poticaj je bio vlastiti razvoj bežičnog sustava – mikrovalnog linka za prijenos zvuka, podataka i videa. Od tada traje naša ljubav prema mikrovalovima i bežičnim komunikacijama, čime se i danas bavimo, kaže Ivana.

To njihovo 30-godišnje putovanje nije bilo jednostavno, lako niti bezbrižno. Današnji uspjeh tvrtke Micro-Link sa sjedištem u Zagrebu, rezultat je prije svega profesionalnog pristupa, inženjerske ekspertize, velikog entuzijazma i ljubavi prema onom što rade.

- Ključ uspjeha svih ovih godina je praćenje novih tehnologija i regulative te educiranje tržišta o svjetskim trendovima i mogućnostima koje pružaju napredne komunikacijske tehnologije za unapređenje poslovanja. U odluci da preuzmemo i nastavimo naš obiteljski biznis spojilo se puno različitih faktora, okolnosti, pa i naizgled slučajnosti, ali ključnu ulogu je ipak odigrala ljubav prema poduzetništvu koju su nam roditelji spontano usadili, jer smo imale priliku to iskusiti od mladih dana i samih početaka poslovanja Micro-Linka. Onaj osjećaj da nešto vrijedno možeš stvoriti svojim rukama i vlastitom glavom, donosi nezamjenljivo ispunjenje u odnosu na sve ostale prepreke i izazove. Moglo bi se reći da nam je poduzetništvo u krvi, dodaju sestre Janković.

Obje imaju entuzijazam za pomicanje granica i duboko uvjerenje da se novim tehnologijama potiče razvoj društva. - S obzirom na to da smo obje aktivno sudjelovale u radu i organizaciji Micro-Linka od samih početaka te prošle razvojni put na različitim ulogama i funkcijama u tvrtki, slijedom toga smo prije 12 godina preuzele kompletno poslovanje i vođenje tvrtke, uz očuvanje stabilnosti poslovanja i ključnih konkurentskih prednosti. U trenutku kad smo preuzele upravljanje Micro-Linkom bili smo tvrtka s 15 zaposlenih, dok danas našu grupaciju sačinjavaju dvije komplementarne tvrtke s ukupno 40 zaposlenih.

40 posto žena u timu

Svoju nišu u ICT sektoru pronašli smo u segmentu bežičnih komunikacija gdje smo kroz fokus na primjeni najnaprednijih tehnoloških rješenja, kvalitetu, inovativnost i tailor made koncept pristupa svakom klijentu razvili svoj brand. Roditelji su nam prije svega prenijeli u naslijeđe temeljne vrijednosti i načela poslovanja kao što su odgovornost, proaktivnost, dugoročnost poslovanja, kontinuirano učenje i osobni razvoj.

I u ICT branši, nažalost kao i u brojnim drugim branšama još uvijek itekako postoje predrasude. - Svjesne smo okruženja u kojem živimo, još uvijek naslonjenog na tradicionalno ukorijenjene vrijednosti i poretke iz nekih prošlih vremena. Kako puno surađujemo s partnerima iz inozemstva, često vidimo te fine razlike u percepciji ženskog poduzetništva u nekim razvijenijim i naprednijim zemljama, što je poticajno osvježenje. Sve to ne gledamo kao prepreku već kao izazov, a često čak i kao dodatnu motivaciju za usavršavanje i utjecaj na promjenu paradigme.

Osobna misija nam je uvijek usmjerena na to da kroz svoj rad maksimalno podržavamo žene u poslovanju i njihov profesionalni rast. Trudile smo se postići balans u omjeru zapošljavanja kolegica i kolega u našoj tvrtci, posebno stoga što vjerujemo da žene svojim kvalitetama mogu puno doprinijeti razvoju digitalnog svijeta. Tako je udio djevojaka i žena u našoj tvrtki znatno iznad prosjeka ovog sektora, na što smo vrlo ponosni. Žene čine ukupno čak 40 posto Micro-Link tima. Žene zapošljavamo i na inženjerskim pozicijama, pa naše inženjerke u tvrtci čine čak 37 posto našeg inženjerskog tima, kaže Ivana.

image

Micro LInk

foto

Poslovanje Micro-Linka zasniva se na primjeni i integraciji bežičnih komunikacijskih tehnologija i mrežnih rješenja i već su godinama pozicionirani među prvih 20 najuspješnijih ICT telekomunikacijskih tvrtki u Hrvatskoj. Fokus stavljaju na pružanje cjelovitih komunikacijskih rješenja prilagođenih potrebama naših klijenata, što se pokazalo iznimno bitno danas u eri digitalizacije kada kompletna rješenja i sposobnost integracije imaju sve veći značaj.

Njihova rješenja i usluge trenutno koristi više od 400 poslovnih korisnika i partnera, a među njima su i istaknute državne tvrtke odgovorne za javnu sigurnost, energetiku, državna tijela i ministarstva, telekom i infrastrukturni operatori, transport, gradovi i općine, komunalne tvrtke, proizvodnja, obrazovanje, turizam i brojni drugi segmenti.

Neizmjerno povjerenje i usklađenost temeljnih vrijednosti

Upravo radi svoje dugogodišnje ekspertize u primjeni digitalnih tehnologija te ljubavi prema istraživanju novih tehnologija i inovacijama, Micro-Link je danas izuzetno aktivan dionik u digitalizaciji tvrtki. Partner su projekta '100 Pametnih tvornica' koji okuplja vrhunske stručnjake iz različitih područja ključnih za digitalnu transformaciju tvornica prema Industriji 4.0, a uključeni smo kao ekspert za implementaciju IoT (Internet of Things) i bežičnih tehnologija za pametne tvornice. Neki od zanimljivih 'pionirskih poduhvata' Micro-Linka u području primjene najnovijih tehnologija su implementacija prve WLAN mreže u Europi, prvi 1 Gbit/s laserski link u Europi,  prve WiMAX mreže u Europi, te nedavno realizacija prvog IoT LoRaWAN smart city projekta za upravljanje rasvjetom u našoj regiji.

image

Micro - LInk

foto

'Najveća prednost zajedničkog biznisa je neizmjerno povjerenje i usklađenost temeljnih vrijednosti. DNA Micro-Link-a smo zajedno s roditeljima gradili i sudjelovanje u obiteljskom biznisu nam je došlo vrlo spontano. Kad osjetiš kako se stvara uspjeh, od inicijalne ideje, razrade koncepta, poslovnog modela, zadovoljenja potrebnih pretpostavki, pristupa i plasmana na tržištu, prilagodbi procesa, pa sve do finalne realizacije, to je divan osjećaj postignuća od kojeg je teško odstupiti.

Obiteljski biznis za nas je svjestan i siguran odabir. Putem Liderovog Kluba obiteljskih tvrtki imali smo čast upoznati i družiti se s puno obiteljskih tvrtki. Kroz to iskustvo smo dobili dobar uvid i izuzetno cijenimo kvalitativne odlike svih obiteljskih poduzeća poput našeg. To su prije svega jasne vrijednosti te fleksibilnost organizacije koja omogućava brzu adaptaciju promijenjenim tržišnim uvjetima, što se pokazalo posebno bitno u posljednjih nekoliko godina', dodaju sestre Janković.

Od ranih dana poslovanja profilirale su se i usavršile svaka u svom smjeru - Ivana kao inženjerka elektrotehnike s usmjerenjem u telekomunikacijama, a Lana kao ekonomistica s fokusom na organizaciju i management. Ivana je na poziciji članice uprave te direktorica strategije i marketinga s fokusom na razvoj poslovanja, a Lana direktorica tvrtke, zadužena za financijski dio poslovanja, ljudske resurse, optimizaciju procesa i upravljanje rizicima.

Bitno je postaviti granicu između poslovnog i privatnog života

Razlike u stavovima primarno dolaze iz različitih osobina ličnosti koje svaka od nas nosi u sebi. Tu se idealno nadopunjujemo, iz više strana sagledavamo ključne teme i donosimo odluke optimalne za budućnost tvrtke. Obiteljsko poduzetništvo donosi brojne prednosti kao što su iznimno povjerenje, fleksibilnost te briga o usklađenosti sa sustavom vrijednosti i njegovanje organizacijske kulture. Posebna je to disciplina, koja zahtijeva još i mnoge dodatne vještine u odnosu na klasično poduzetništvo.

Prednosti se vrlo lako okrenu i u slabe točke, a često postoje i trenuci kada se umiješaju emocije i izmiješaju perspektive, no to nam daje i dodatni poticaj da se svi nesporazumi i problemi rješavaju u trenutku nastajanja. S vremenom i iskustvom smo naučile koliko je bitno postaviti granicu između poslovnog i privatnog života, te imamo pravilo na obiteljskim druženjima ne donositi poslovne teme za stol i biti si uvijek jaka potpora.

Jubilarnih 30 godina poslovanja za njih je veliki ponos i daje im potvrdu da su na pravom putu, ili kako to vole reći u Micro-Linku - 'na pravoj frekvenciji'. - Vidimo da potreba za bežičnom povezivošću raste iz dana u dan i vjerujemo da će naša tvrtka u budućnosti biti važan dionik u primjeni novih tehnologija za digitalnu transformaciju. Želimo i dalje držati kvalitetu u visinama i 'odašiljati naše frekvencije s ljubavlju'.

26. travanj 2024 03:19