Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Sisačko-moslavačka županija osigurala 27,5 milijuna eura za modernizaciju termi u Topuskom

24. Srpanj 2024.
Render za terme Topusko

Topusko, mjesto nedaleko od Siska, uskoro postaje centralna turistička destinacija u Sisačko-moslavačkoj županiji, kada se dovrši investicija vrijedna 27,5 milijuna eura u modernizaciju hotela i druge sadržaje u Toplicama Topusko. Naime, Lječilište Topusko sa svojom tvrtkom kćeri, društvom TOP-TERME inače u vlasništvu Lječilišta Topusko, javne zdravstvene ustanove u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije, odlučilo je pokrenuti projekt službenog imena „Topusko na izvoru zdravlja - lječilišni i wellness turizam na održiv način“. Odobrena bespovratna EU sredstva iznose 17,2 milijuna eura, dok Lječilište Topusko iz vlastitih izvora odnosno kreditnim zaduženjem osigurava preostalih 10,3 milijuna eura. Cilj tog projekta je modernizacija kompleksa Hotela Toplice, a značajna ulaganja idu i u obnovu i proširenje wellness i sportsko-rekreacijskih sadržaja.

Modernizacija s fokusom na održivost

Projekt uključuje sveobuhvatnu obnovu hotela Toplica zajedno sa zgradom Zdravstveno-rekreacijskog centra, izgrađenih 80-ih godina 20. stoljeća, u moderni kompleks s 302 ležaja u 175 smještajnih jedinica. Obnovit će se restorani i barovi, wellness i SPA centar, a bit će i novih sportskih sadržaja. Posebna pažnja posvećena je održivosti, uključujući izgradnju parkirališta s fotonaponskim panelima i ekološke bazene s naprednim sustavima filtracije bez kemikalija. Ova investicija predstavlja ključni korak za Sisačko-moslavačku županiju u razvoju održivog kontinentalnog turizma, pozicionirajući Topusko kao vrhunsku destinaciju za opuštanje i rekreaciju.

- Projekt također uključuje digitalizaciju sustava upravljanja hotelom, uvodeći pametne sobe, RFID narukvice i sustave kontrole pristupa, čime se podiže razina sigurnosti i udobnosti za goste - rekao je Domagoj Mosler, ravnatelj Lječilišta Topusko.

Dovršetak se očekuje 2026.

Prema projekcijama, broj posjetitelja s noćenjem trebao bi u Topuskom i okolici rasti s 89.000 u 2026. godini na 93.000 u 2035. godini, dok se ukupni broj posjetitelja očekuje da će doseći 121.000 godišnje u razdoblju od 2031. do 2035. godine.

- Ovaj projekt predstavlja važnu investiciju za našu županiju i pokazuje našu posvećenost održivom razvoju i promociji kontinentalnog turizma. Topusko će postati destinacija izbora za mnoge turiste, što će dodatno potaknuti gospodarski rast i zapošljavanje u regiji - poručio je Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije.

Postupak javne nabave za obavljanje radova je u procesu objave, a radi se o iznimno složenom projektu rekonstrukcije hotela Toplica i zdravstveno-rekreacijskog centra. Hotel Toplica, izgrađen 1980-ih godina, prošao je kroz razdoblje Domovinskog rata, okupaciju i teško poraće, tijekom kojeg nije bilo značajnijih ulaganja u obnovu. Očekivani završetak projekta predviđen je za prvi kvartal 2026. godine.

07. rujan 2024 23:40