Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Spanu u prvoj polovici godine neto dobit porasla za 230 posto i iznosi 24,5 milijuna kuna

29. Srpanj 2022.
Nikola Dujmovićfoto Ratko Mavar

Poslovni prihodi u prvoj polovici 2022. godine Spana iznosili su 406,9 milijuna kuna, što je porast od 4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najznačajniji rast prihoda, 67 posto, ostvaren je u segmentu Infrastrukturnih usluga, Cloud i Cyber Security, što je u skladu sa strategijom rasta Grupe i rezultat je povećanja broja projekata s novim i postojećim klijentima, navodi se u priopćenju.

Rast prihoda u segmentima IT usluga s visokom dodanom vrijednošću nadoknadio je pad prihoda u segmentu Upravljanja softverskom imovinom i licenciranja koji je rezultat situacije na ukrajinskom tržištu. Dodatno, zbog rata u Ukrajini, Microsoft je u periodu od 1. travnja do 31. prosinca 2022. omogućio Spanovim korisnicima korištenje svojih proizvoda i usluga bez naknade.

Udio prihoda koje Grupa ostvaruje na inozemnim tržištima za prvu polovicu 2022. iznosi 74 posto, pri čemu najznačajniji rast bilježi tržište SAD-a kao rezultat velikih infrastrukturnih projekata kod korisnika na tom tržištu.

U prvoj polovici 2022. godine EBITDA Span Grupe prije jednokratnih stavki narasla je za 101 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2021. i iznosi 35,7 milijuna kuna. EBITDA nakon jednokratnih stavki iznosi 32,7 milijuna kuna što predstavlja rast od 113 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Neto dobit Grupe za prvih šest mjeseci 2022. godine porasla je za 230 posto te iznosi 24,5 milijuna kuna.

- Iza nas je uspješnih šest mjeseci obilježenih snažnim rastom u svim strateškim segmentima poslovanja, s naglaskom na Cloud i Cyber security usluge na koje ostajemo usmjereni i u razdoblju pred nama, dodatno osnaženi još većim brojem IT stručnjaka. Posebno smo ponosni što je Span proglašen Microsoft partnerom godine za 2022. u Ukrajini i to upravo u ovim teškim ratnim vremenima - poručio je Nikola Dujmović, osnivač i predsjednik Uprave Spana.

U prvoj polovici godine Span je objavio i svoj prvi Izvještaj o održivosti za 2021. godinu u kojem su prema međunarodnim GRI standardima sabrani svi doprinosi koje Span već godinama postiže u području održivog razvoja, želeći izgraditi digitalni put u održivu budućnost.

S dvije novostečene Microsoft napredne specijalizacije, Microsoft Windows Virtual Desktop i Modernize Endpoints, Span je dosegao brojku od čak 11, što ga svrstava među rijetke Microsoft partnere u svijetu s tolikim brojem visoko specijaliziranih kompetencija. Span posjeduje 17 Microsoftovih kompetencija, od kojih su sve zlatne i predstavljaju ključni preduvjet za stjecanje Microsoft naprednih specijalizacija.

19. travanj 2024 13:23