Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Tjedan ekonomskih pokazatelja: Ulagači obraćaju pozornost na tržište rada

03. Lipanj 2024.

Ovo je posljednji tjedan u kojem izlaze podaci o stanju na tržištu rada prije početka sastanka Federalnih rezervi 12. lipnja.

Ulagači će promatrati nekoliko ekonomskih izvješća koja će biti uključena u buduća razmatranja politike Feda. Ključna izvješća o tržištu rada u petak bit će glavni događaj tjedna.

Tjedan ekonomskih pokazatelja od 3. do 7. lipnja

U ponedjeljak će biti objavljeno svibanjsko izvješće ISM Manufacturing PMI koje pokazuje uvjete poslovanja u američkom proizvodnom sektoru. Ovi se podaci smatraju pouzdanim vodećim pokazateljem za procjenu stanja gospodarstva SAD-a i mogu se koristiti za pomoć u predviđanju promjenjivih gospodarskih trendova.

Sektor usluga može se smatrati važnim jer doprinosi s više od 70 posto BDP-a SAD-a. U srijedu će biti objavljen svibanjski ISM Services PMI, koji će također poslužiti kao vodeći pokazatelj promjena u gospodarskim uvjetima.

Izvješća o plaćama i nezaposlenosti Zavoda za statistiku rada Ministarstva rada od petka prikazat će broj novih radnih mjesta otvorenih tijekom prethodnog mjeseca, zajedno s postotkom aktivnih tražitelja zaposlenja. Ovo su najznačajnija izvješća u tjednu jer kreatori politike slijede te brojke koje su snažno povezane s ukupnim stanjem gospodarstva. Fed također veliku pozornost posvećuje promjenama na tržištu rada pri donošenju svojih odluka o politici.

- Bit će ključno vidjeti hoće li američko tržište rada nastaviti hladiti - komentirao je Global Macro Investor.

- Analitičari Wall Streeta očekuju da će biti dodano 180 tisuća novih radnih mjesta i da će stopa nezaposlenosti ostati na 3,9 posto. U međuvremenu, revidirani podaci o američkom tržištu rada već ukazuju na recesiju - dodao je.

Izgledi kripto tržišta

Malo je vjerojatno da će ovotjedna izvješća o zapošljavanju i gospodarstvu imati veći utjecaj na kripto tržišta, na koja više utječu izvješća o CPI inflaciji.

Ukupna tržišna kapitalizacija nije se mnogo pomakla u proteklih nekoliko dana i ostala je na 2,68 bilijuna dolara.

Međutim, cijena bitcoina počela je rasti tijekom azijske trgovačke sesije u ponedjeljak ujutro, dodajući 2 posto na dan da bi dosegla 69.125 dolara.

Ethereum je oporavio manje gubitke i vratio se na 3800 dolara, a altcoini su uglavnom ostali nepromijenjeni u posljednja 24 sata.

24. lipanj 2024 13:27