Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Tommy preuzeo Brodokomerc Novu, maloprodajno tržište očekuje daljnja konsolidacija

15. Listopad 2024.
Tomislav Mamić

Iako se prije dvije godine očekivalo da će CVC Capital Partners preuzeti trgovački lanac Tommy te se spekuliralo se da će taj fond sa sjedištem u Luksemburgu preuzeti i Studenac, ni jedna od spomenutih akvizicija nije realizirana. Studenac, koji se dva puta pokušavao prodati, planira IPO, a vlasnik Tommyja Tomislav Mamić, nezadovoljan cijenom koju mu je ponudio CVC Capital Partners, odlučio je nastaviti sa širenjem maloprodajne mreže te je preuzeo Brodokomerc Novu, a to preuzimanje odobrila je ovih dana Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Riječ je o trgovačkom lancu koji doslovno vapi za snažnim zaokretom i velikim ulaganjima u izgled i asortiman trgovina. Za razliku od Tommyja, Brodokomerc raspolaže isključivo s prodajnim mjestima manjeg formata, tzv. kvartovskim trgovinama i prodavaonicama prodajne površine manje od 400 metara četvornih, koje iziskuju drugačiju logiku opskrbe.

U javnosti se spekuliralo o postignutoj cijeni za ovo preuzimanje te se navodio iznos od oko 7,5 milijuna eura, odnosno nešto više nego što je lani ponudila tvrtka Location plus Johanessa Bocka, koja je vrlo brzo  i odustala od te višemilijunske akvizicije. Brodkomerc Nova inače već godinama ne ostvaruje dobre rezultate. U odnosu na 2022. godinu, prihodi Brodokomerc Nove lani su bili manji za dva milijuna eura te su iznosili 18,6 milijuna eura, uz gubitak od gotovo 1,2 milijuna eura.

Osim zapuštenosti trgovina i činjenice da je riječ o malim kvartovskim dućanima koji zahtijevaju sasvim drugačiju organizaciju poslovanja od velikih trgovačkih formata, jedan od razloga što Brodokomerc Nova nije lako pronalazio kupca je i to što je većina prostora u kojima posluje u vlasništvu Grada Rijeke.

- Brodokomerc plaća vrlo nisku najamninu Gradu Rijeci, no pitanje je na koliko su godina sklopljeni ti ugovori i što kada isteknu. Koliko mi je poznato, riječ je o kratkoročnim ugovorima, što stvara određenu dozu neizvjesnosti pa nije jednostavno odlučiti se na veća ulaganja u takve prostore. S druge strane, te trgovine su u očajnom stanju i iziskuju velika ulaganja – neslužbeno je prokomentirao preuzimanje Brodokomerca poznavatelj hrvatske maloprodajne scene.

Prema njegovim riječima, na ovom tržištu očekuje se daljnja konsolidacija te ćemo vidjeti još dosta preuzimanja.

- Vidjet ćemo što će se dogoditi s trgovačkim lancima u vlasništvu Čakovečkih mlinova i obitelji Plodinec, kako će proći IPO Studenca, a ima i još dosta malih trgovačkih lanaca koji će vjerojatno postati mete preuzimanja. Što će se dogoditi s Kauflandom, u kojem navodno nisu zadovoljni s ostvarenim rezultatima? Lidl je zbog širenja u Ameriku neko vrijeme zaustavio nove investicije u Hrvatskoj. U svakom slučaju, hrvatsko tržište još nije konsolidirano i vidjet ćemo još dosta akvizicija. Ne vjerujem da će na tržište doći novi lanac i krenuti s organskim širenjem, kao što je to napravio Eurospin. Izvjesnije je osvajanje tržišta kroz preuzimanje – zaključio je naš sugovornik.

15. listopad 2024 16:02