Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Tržište uredskih prostora u Zagrebu ostaje izrazito atraktivno za investitore, maloprodaja se fokusira na manje gradove

26. Rujan 2024.
Vedrana Likan
Vrlo je aktivno na hrvatskom tržištu komercijalnih nekretnina, prema najnovijem pregledu tržišta Colliersa za prvu polovicu 2024. godine. Unatoč globalnim izazovima, hrvatski sektor nekretnina pokazuje otpornost, a ključni pokretači rasta su potražnja za visokokvalitetnim uredskim i logističkim prostorima, kao i razvoj retail parkova u sekundarnim i tercijarnim gradovima.
 
Tržište uredskih prostora u Zagrebu ostaje snažno, s kontinuiranom potražnjom za novim, modernim uredskim prostorima. Iako ponuda novih uredskih prostora raste, ona još uvijek nije dovoljna da zadovolji sve potrebe tržišta. Prema Colliersovim podacima, cijene zakupa za najkvalitetnije urede dostižu 18,5 eura po metru četvornom mjesečno, dok prosječna cijena zakupa za uredske prostore klase A iznosi 14 eura po metru četvornom.
 
- Tržište uredskih prostora u Zagrebu ostaje izrazito atraktivno za investitore, no ograničena ponuda stvara dodatni pritisak. Novi projekti koji su u izgradnji zasigurno će olakšati situaciju, ali je jasno da će potražnja za visokokvalitetnim uredskim prostorima još neko vrijeme nadmašivati ponudu - istaknula je Vedrana Likan, direktorica Colliersa.
 
Novi projekti poput poslovnog centra Arena, Supernova Office Towers u Buzinu, Matrix D na Slavonskoj aveniji i VMD-ov uredski projekt dodatno će proširiti tržišnu ponudu, pogotovo sada kada je stopa nepopunjenosti i dalje izuzetno niska, ispod dva posto. - Tako niska stopa nepopunjenosti je pokazatelj da Zagrebu itekako nedostaju kvalitetni projekti, i biti će zanimljivo vidjeti preraspodjelu zakupaca kada novi kvadrati i stignu na tržište. Posljedično, gdje vidimo novi razvoj je modernizacija nekih starijih uredskih zgrada, a sve kako bi zadovoljili sve složenije zahtjeve zakupaca, koji žele moderne, visoko funkcionalne, te u skladu s ESG standardima, uredske prostore - nastavlja Likan. 
 
Što se tiče tržišta maloprodajnih nekretnina, s obzirom na zasićenost u velikim gradovima, ovaj sektor bilježi pomak prema manjim, sekundarnim i tercijarnim gradovima. Retail parkovi postaju dominantan format, a među vodećim investitorima u ovom sektoru ističe se Immofinanz, koji razvija nekoliko novih projekata diljem Hrvatske.
 
- Vidimo sve veći interes investitora za retail parkove u manjim gradovima. Ovaj format postaje sve popularniji jer nudi pristupačnije brandove i prilagodljivost potrebama lokalnih zajednica - kaže Likan. Do kraja 2024. godine, planirano je otvaranje novih retail parkova u Jastrebarskom, dok su dodatni projekti u pripremi u Varaždinu i Oroslavju.

Built-to-suit investicije

Industrijski i logistički sektor i dalje doživljava značajan rast, osobito u područjima oko Zagreba, Rijeke i Splita. Potražnja za logističkim prostorima sve više raste, potaknuta širenjem e-trgovine i potrebama maloprodajnih lanaca. Prema Colliersu, trenutno se gradi oko 300 tisuća metara četvornih novih logističkih prostora, uključujući projekte poput Meridian 16 Business Parka i VGP Parka Zagreb.
 
- Unutar tržišta logističko-industrijskih postrojenja u Hrvatskoj do sada je bilo dosta buit-to-suit investicija radi nedostatka adekvatnih logističkih parkova. U zadnje vrijeme, pogotovo u okolici Zagreba započeti su novi developmenti koji obogaćuju tržište svojom kvadraturom i kvalitetom izgradnje. Tržište trenutno, zbog direktiva EU, od novih developera traži ESG standarde koji su u skladu s načelima održive gradnje te su svi developeri za nove objekte u izgradnji orijentirani na finalni produkt koji dobiva ESG certifikate kao što su BREEAM® ili DGNB®. Samim time troškovi izgradnje su viši no, dugoročno isplativiji - kaže Likan.
 
Može se zaključiti da tržište komercijalnih nekretnina u Hrvatskoj pokazuje vrlo dobru prilagodljivost. - Zbog ograničenih investicijskih prilika na tržištu, i dalje snažne potražnje za našom regijom, kao i velike količine kapitala koji traži utočište u nekretninama kao zaštiti od inflacije, u kratkom roku ne očekujemo snažne korekcije cijena komercijalnih nekretnina, posebno onih na atraktivnim lokacijama - zaključuje Likan. 
 
Cijeli Colliersov pregled tržišta možete preuzeti ovdje
26. rujan 2024 14:32