Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Twitter i Apple spremni za rat: Elon Musk je protiv stroge kontrole nad App Storeom

29. Studeni 2022.

Novopečeni vlasnik Twittera Elon Musk je nedavno otvorio paljbu na Apple zbog njihove stroge kontrole nad onime što je dopušteno u App Storeu, rekavši da je tvrtka prijetila da će izbaciti njegovu nedavno kupljenu društvenu platformu iz online trgovine. 

Musk se također pridružio onima koji se ne slažu s naknadom od 30 posto koju Apple ubire u transakcijama putem App Storea, jedinog pristupnika za aplikacije koje se skidaju na više od milijardu mobilnih uređaja. Niz tweetova koje je napisao Musk uključivao je meme automobila s njegovim imenom kako na autocesti skreće prema rampi s natpisom ‘idi u rat‘ umjesto da nastavi prema ‘plati 30 posto‘. 

Vlasnik Tesle i Twittera također je tweetao da je Apple ‘zaprijetio da će maknuti Twitter iz App Storea, ali nam ne želi reći zašto‘. Apple nije odmah odgovorio na zahtjev AFP-a za komentar. Podsjećamo, i Apple i Google zahtijevaju da društvene platforme u svojim trgovinama aplikacija imaju učinkovite sustave za moderiranje štetnog ili uvredljivog sadržaja. 

Otkako je prošlog mjeseca preuzeo Twitter, Musk je otpustio otprilike polovicu Twitterove radne snage, uključujući mnoge zaposlenike zadužene za borbu protiv dezinformacija, dok je nepoznati broj drugih dobrovoljno dao otkaz.

Također je vratio prethodno zabranjene račune, uključujući račun bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

‘Mrze li Americi slobodu govora?‘

Yoel Roth, bivši šef odjela za povjerenje i sigurnost u Twitteru koji je otišao nakon što je Musk preuzeo dužnost, napisao je u komentaru za New York Times da bi ‘nepridržavanje Appleovih i Googleovih smjernica bilo katastrofalno‘ i riskiralo bi ‘izbacivanje iz njihove trgovine aplikacija‘.

Opisujući sebe kao apsolutista slobode govora, Musk smatra da bi svi zakonom dopušteni sadržaji trebali biti dopušteni na Twitteru, a u ponedjeljak je svoje postupke opisao kao ‘revoluciju protiv online cenzure u Americi‘. Također je tweetao da planira objaviti ‘Twitterove podatke o suzbijanju slobode govora‘, ali bez pojašnjenja koje podatke namjerava podijeliti s javnošću.

Iako Musk kaže da Twitter bilježi rekordan angažman s njim na čelu, njegov je pristup zaprepastio najvećeg zarađivača tvrtke - oglašivače. Posljednjih tjedana polovica od 100 najvećih oglašivača na Twitteru objavila je da obustavljaju ili su se na neki drugi način naizgled prestali oglašavati na Twitteru, pokazalo je istraživanje koje je provela neprofitna nadzorna skupina Media Matters.

Musk je u ponedjeljak optužio Apple da je također ‘uglavnom prestao oglašavati na Twitteru‘.

- Mrze li u Americi slobodu govora? - upitao je, prije nego što je odgovorio tweetom označivši izvršnog direktora Applea Tima Cooka.

U prva tri mjeseca 2022. Apple je bio najveći oglašivač na Twitteru, potrošivši oko 48 milijuna dolara na oglase što je činilo više od 4 posto prihoda platforme društvenih medija, navodi se u izvješću Washington Posta.

Sarah Roberts, stručnjakinja za informacijske studije na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu, rekla je za AFP da ‘Musk nije razumio da je Twitter sam po sebi brend, da ima pečat‘.

- Sada tvrtke čak i ne žele biti povezane s tim. Nije čak ni da brinu o sadržaju. Twitter je ukaljan brend, brend non grata s kojim se tvrtke ne žele povezivati - dodala je Roberts. 

Tesla postaje nestabilna 

Musk je u ponedjeljak također nazvao Appleovu naknadu za transakcije putem App Storea ‘tajnim porezom od 30 posto‘. Podijelio je video koji je prošle godine objavio Epic Games, proizvođač Fortnitea, koji je Apple prikazao kao tlačitelja u podrugljivom prikazu poznatog oglasa iz 1984. za Macintosh računala.

Apple se na sudu sukobio s Epicom, koji je pokušao prekinuti Appleovu kontrolu nad App Storeom, optužujući proizvođača iPhonea da ima monopol u svojoj trgovini za digitalnu robu ili usluge. Savezni sudac je prošle godine naredio Appleu da ‘olabavi‘ kontrolu svojih opcija plaćanja u App Storeu, ali je rekao da Epic nije uspio dokazati da je došlo do kršenja antimonopolskih pravila.

Muskovi kontroverzni potezi na Twitteru, zajedno s mogućnošću da će morati prodati više dionica Tesle kako bi održao platformu društvenih medija, uperili su oči u tvrtku električnih automobila i njezine dionice, prema Wedbushovom analitičaru Danu Ivesu.

- Nova bitka Musk protiv Applea nije ono što investitori žele vidjeti. Wall Street želi manje, a ne više drame - tweetao je Ives.

21. travanj 2024 09:04