Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Uvjetna odluka Komisije o stjecanju društva OMV Slovenija od strane MOL-a

22. Svibanj 2023.
omv

Europska komisija odobrila je, u skladu s Uredbom EU-a o koncentracijama, predloženo stjecanje OMV Slovenije od strane MOL-a. Odobrenje je uvjetovano o prepuštanju 39 benzinskih postaja u Sloveniji grupi Shell.

Ta je odluka uslijedila nakon temeljite istrage o predloženom stjecanju društva OMV Slovenija od strane MOL-a. MOL i OMV Slovenija su, s pravom, treći i drugi najveći maloprodajni opskrbljivači gorivom u Sloveniji, odmah nakon Petrola (tj. vodećeg nacionalnog trgovca na malo motornim gorivom).

Nakon istraživanja tržišta Komisija je smatrala da bi transakcija, kako je prvotno prijavljena, naštetila tržišnom natjecanju u maloprodaji motornih goriva (benzin i dizel) pojedincima u Sloveniji.

Kako bi otklonio zabrinutost Komisije u pogledu tržišnog natjecanja, MOL je grupi Shell ponudio prodaju maloprodajne mreže od 39 benzinskih postaja u Sloveniji koja trenutačno djeluje kao dio mreža benzinskih postaja MOL-a i OMV Slovenija.

Komisija je zaključila da predložena transakcija, kako je izmijenjena preuzetim obvezama, više neće izazvati zabrinutost oko tržišnog natjecanja. Odluka je uvjetovana potpunim poštovanjem obveza.

- MOL i OMV među najvećim su proizvođačima goriva u Sloveniji. Moramo se pobrinuti za to da tržište pogonskih goriva ostane otvoreno i konkurentno te usmjereno, posebno u kontekstu trenutačne energetske krize - izjavila je izvrđna potpredsjednica nadležna za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

15. travanj 2024 12:38