Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Wall Street izvjestio o najboljem kvartalu za investicijsko bankarstvo u posljednje 2 godine

17. Srpanj 2024.
Wall Street 

Wall Street je objavio najbolje tromjesečje za investicijsko bankarstvo u više od dvije godine, što su bankari opisali kao ‘rano razdoblje‘ održivog oporavka. 

Pet najvećih investicijskih banaka; Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Bank of America i Citigroup zajedno su izvijestile o naknadama investicijskog bankarstva od 8,2 milijarde dolara u drugom tromjesečju, što je povećanje od 40 posto u odnosu na godinu ranije i najviše od početka 2022., objavio je Financial Times. 

Sve banke osim Goldman Sachsa objavile su više od očekivanih prihoda investicijskog bankarstva za ovo tromjesečje. 

- Brojke izgledaju sjajno - rekao je analitičar UBS-a Brennan Hakwen, koji tvrdi da su se ‘stvarno uklopili u ovu priču o ponovnom otvaranju tržišta kapitala, koja je tematski bila u prvom planu za ulagače‘.

Svaka od pet velikih investicijskih banaka nadmašila je referentni indeks S&P 500 u posljednja tri mjeseca.

U utorak su optimistični komentari glavnog izvršnog direktora Morgan Stanleya, Teda Picka o izgledima za investicijsko bankarstvo, pomogli u preokretu udara na dionice banke zbog mješovitih kvartalnih rezultata.

- Mislim da smo u ranoj fazi višegodišnjeg ciklusa investicijskog bankarstva. Poprilično smo uvjereni u ovaj poziv - rekao je Pick analitičarima. 

Banke se natječu za poslove 

David Solomon iz Goldmana rekao je u razgovoru s analitičarima da je ‘zaostatak u investicijskom bankarstvu značajno porastao u ovom tromjesečju‘ s prostorom za daljnji porast aktivnosti, dok je glavni financijski direktor JPMorgana Jeremy Barnum rekao da su razgovori s klijentima o poslovima ‘definitivno povećani‘.

Pick je rekao da je u nekim područjima sada bilo tri puta više ‘bakeoffova‘, odnosno situacija u kojima se banke natječu za uloge u nadolazećim poslovima, nego prije godinu dana.

Naknade se općenito plaćaju po završetku poslova, što signalizira da će se prihodi investicijskog bankarstva vjerojatno dodatno povećati u narednim kvartalima.

Naknade od ugovora o dugu nadmašile su druga područja investicijskog bankarstva, jer korporativni zajmoprimci žele refinancirati ili podići novi dug dok su se kamatne stope stabilizirale. Prihodi od preuzimanja duga u pet banaka porasli su za više od 50 posto u odnosu na godinu ranije na 3,7 milijardi dolara, piše FT.

Citi i Morgan Stanley imali su najveće koristi od nedavnog oporavka dužničkih poslova. Naknade u dvjema bankama porasle su za oko 90 posto, odnosno 70 posto u odnosu na prošlu godinu, kako su banke oporavljale položaj koji su ustupile konkurentima.

Obnovljeno povjerenje u gospodarstvo povećalo je apetit ulagača za poslove koji bi se prije samo nekoliko mjeseci smatrali prerizičnima.

Problematični proizvođač aviona Boeing prikupio je 10 milijardi dolara krajem travnja, predvođen BofA-om, Citijem, JPMorganom i Wells Fargom, djelomično za otplatu duga koji bi trebao dospjeti u sljedeće dvije godine.

Naknade za preuzimanje dionica i poslove spajanja i preuzimanja također su porasle.

Prihodi povezani s izdavanjem dionica porasli su 36 posto na 1,8 milijardi dolara, s drugim tromjesečjem potaknutim uvrštavanjem južnokorejske online strip platforme Webtoon Entertainment na Nasdaq, koja je prikupila 315 milijuna dolara.

Goldman, Morgan Stanley, JPMorgan i Evercore vodili su taj posao, dok JPMorgan, BofA i Morgan Stanley vode IPO za Ardent Health Partners, koji bi mogao prikupiti više od 300 milijuna dolara. 

JPMorgan je zaradio 495 milijuna dolara naknada od ponude dionica u tromjesečju, a slijedi ga Goldman, koji je donio 425 milijuna dolara.

Održivi oporavak? 

Prihodi od savjeta o spajanjima i preuzimanjima porasli su za skromnijih 25 posto na 2,7 milijardi dolara u drugom kvartalu.

Iako je ove godine do sada bilo samo nekoliko velikih sklopljenih poslova (ne samo Exxonova akvizicija Pioneera vrijedna 60 milijardi dolara) postoje znakovi da se transakcije visoke vrijednosti povećavaju.

Vrijednost poslova najavljenih od početka godine porasla je 43 posto u SAD-u u usporedbi s prethodnom godinom, dok je ovaj tjedan objavljeno da Google pregovara o preuzimanju startupa Wiz za kibernetičku sigurnost u vrijednosti od 23 milijarde dolara.

Ako se ti najavljeni dogovori sklope, Goldman će preuzeti lavovski dio naknada.

Banka je imenovana savjetnikom za poslove vrijedne 467 milijardi dolara u prvoj polovici godine, prema podacima LSEG-a. To je bilo jednako 28 posto svih najavljenih spajanja i preuzimanja, u odnosu na 21 posto prije godinu dana.

Morgan Stanley, drugorangirani savjetnik, također je povećao svoj udio savjeta o poslovima s 15 posto poslova na 24 posto, pri čemu su JPMorgan i BofA pali na ljestvici.

Međutim, neki su analitičari izrazili skepticizam oko toga hoće li se oporavak održati. Rukovoditelji Wall Streeta rekli su ulagačima prije godinu dana da postoje ‘zeleni izdanci‘ oporavka, ali su prihodi i dalje mjesecima ostali na povijesno niskim razinama.

Bankarski analitičar Wells Farga Mike Mayo upitao je u utorak Morgan Stanleyjev izbor: ‘Zašto mislite da je ovaj put stvarno?‘

- Mnogi su ljudi tražili ovo, a to je bila vrsta odgođenih snimanja, ako hoćete. Ali mislim da sada vidimo određeno ublažavanje ispisa inflacije i određenu normalizaciju stopa - odgovorio je Pick. 

07. rujan 2024 20:39