Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Zagrebačka burza: Ulagači u dionice slabo reagirali na rezultate poslovanja

06. Kolovoz 2023.
Dragan Pujas, predsjednik Uprave Plave lagunefoto Pixsell
Objavljeni poslovni rezultati velikih domaćih kompanija za prvo ovogodišnje polugodište nisu previše utjecali na burzovno trgovanje, ni pozitivno ni negativno

Posljednjega dana srpnja istekao je rok u kojem su kompanije izlistane na Zagrebačkoj burzi imale obvezu objaviti izvješće o poslovanju u prvih šest mjeseci ove godine. Većina je to učinila u posljednjem tjednu srpnja, no objavljeni poslovni rezultati velikih domaćih kompanija nisu previše utjecali na burzovno trgovanje, ni pozitivno ni negativno – ulagači u dionice uglavnom nisu reagirali ni na odlične ni na loše kompanijske rezultate.

Iznimke su vrlo rijetke, a jedna od njih je Plava laguna, za koju se može ustvrditi da je polugodišnje izvješće izravno utjecalo na rast njezine dionice. Na dan objave izvješća, naime, cijena njezine dionice porasla je s 312 na 316 eura, a idući dan na 333 eura. Očito je da su investitori visoko vrednovali to što je Uprava Plave lagune na čelu s Draganom Pujasom u prvom polugodištu uspjela preokrenuti trend poslovanja s gubitkom u tom dijelu godine, karakterističnim za hotelijere, i ostvariti dobit. Još je važnija za investitore informacija iz izvješća o realiziranim kapitalnim ulaganjima od 15,7 milijuna eura, prije svega u kampove, što je prilično dobro jamstvo da će rezultat poslovanja u drugom dijelu godine još više porasti u odnosu na lani.

Podatak da je Zagrebačka banka u prvom polugodištu ostvarila 250 milijuna eura dobiti (rast od 81,2 posto!) na dan objave izvješća rezultirao je rastom njezine dionice od samo 0,42 posto, a sljedećega dana neočekivanim padom njezine vrijednosti za 0,83 posto. No u iduća četiri dana vrijednost joj je opet počela rasti pa je tjedan dana nakon objave izvješća Zabina dionica ukupno porasla za 4,3 posto. Nije malo, ali nije ni onoliko koliko bi se očekivalo obzirom na rezultat poslovanja te banke.

Rekorder prema rastu vrijednosti dionice na dan objave izvješća je Čateks, čija je dionica toga dana skočila za 9,8 posto, ali na simboličnoj razini prometa.

02. svibanj 2024 18:05