Ukratko
StoryEditor

Dobre stvari padaju s neba: Krenula akcija pošumljavanja vukovarskog Podunavlja

03. Rujan 2024.

Danas kreće velika akcija Radenske Adriatic i projekta O2 ‘Dobre stvari padaju s neba‘, koja je dio platforme Srcem za sutra i kojoj je cilj pošumljavanje što veće površine vukovarskog Podunavlja. Važan je to i hvalevrijedan projekt obzirom da šume svake minute nestaju s površine zemlje jednake veličini čak 27 nogometnih igrališta.

Kampanja ima edukativni i praktični karakter: na web stranici srcemzasutra.hr moguće je odgovorom na pitanje vezano uz bioraznolikost aktivirati besplatni kupon, temeljem čega će Radenska Adriatic pošumiti dodatni metar kvadratni vukovarskog Podunavlja, a kompanije se mogu pridružiti uplatom sredstava za pošumljavanje većih površina, čime se potiče tzv. green building.

Marian Šefčović, direktor Radenske Adriatic, izjavio je: – Uz konkretnu dobrobit za rast i razvoj šumskog ekosustava, misao vodilja platforme Srcem za sutra ujedno je i podizanje svijesti o vrijednosti šuma i ekološki odgoj novih, odgovornih generacija. Radenska Adriatic je u posljednje četiri godine u Hrvatskoj i Sloveniji posadila ukupno 80.000 novih stabala, jer vjerujemo da su održivi razvoj i odgovorno poslovanje kamen temeljac razvoja svakog društva i svake zemlje. Ovom kampanjom ujedno pozivamo javnost da pri kupnji Radenske bira povratnu staklenu ambalažu koja je ekološki najprihvatljivija, obzirom da povratna staklena boca u svom životnom ciklusu proizvede čak 85% manje emisija CO2 od nepovratne. –

Uz Hrvatsku, kampanja danas kreće i u Sloveniji, gdje se pošumljava područje Krasa, stradalog u velikim požarima u srpnju ove godine. Pošumljavanje u Hrvatskoj je planirano za kraj listopada, a u Sloveniji za početak studenog.

Ovogodišnje pošumljavanje vrši se inovativnim metodama, korištenjem bespilotnih letjelica i posebno pripremljenih sjemenskih bombica kojima se u kratkom roku mogu pošumiti velike površine. Na taj način potiče se reforestacija koja je važna za obnovu prirode i borbu protiv klimatskih promjena koje su zaslužne za prirodne katastrofe poput oluja, poplava i šumskih požara.

Zdrave šume neprocjenjive su i za dobrobit ljudi jer služe kao prirodni pročišćivači zraka, za regulaciju temperature i kao mjesto za rekreaciju, opuštanje i povezanost s prirodom koja je važna za naše psihofizičko zdravlje.

08. rujan 2024 11:31