Ukratko
StoryEditor

Energetska kriza u Kini – razlog više za okretanje alternativnim tržištima

26. Listopad 2022.
Cargo Partner

Prekidi u opskrbnim lancima između Kine i Europe naveli su mnoge lokalne tvrtke da razmotre nabavu robe od dobavljača na bližim tržištima. U tom kontekstu hrvatskim uvoznicima posebno je zanimljiva Poljska.

Nestašica i poskupljenje ugljena, sirovine iz koje Kina dobiva gotovo 60 posto svoje električne energije, natjerala je vlasti drugog najvećeg svjetskog gospodarstva na uvođenje brojnih restrikcija. Velika energetska kriza koja posljednjih tjedana potresa ovu zemlju dodatno je pridonijela nastavku nestabilnih uvjeta u svjetskoj trgovini, produbljujući nestašice u raznim kategorijama sirovina i roba zbog čega se u fokus ponovno stavlja potraga za alternativnim tržištima.

Povijesni porast cijena prijevoza, kao i neizvjesnost rokova isporuke, naveli su mnoge tvrtke jugoistočne Europe da tijekom 2022. godine temeljito preispitaju svoje opskrbne lance.

– Energetska kriza u Kini svakako je potaknula okretanje Hrvatske prema alternativnim europskim tržištima, pogotovo poljskom tržištu koje će zbog blizine, ali i široke ponude proizvoda postati izuzetno značajno u nadolazećem periodu – rekao je Zoran Starčević, direktor tvrtke cargo-partner u Hrvatskoj.

Novi fokus je na Poljskoj

Od početka prošlog desetljeća poljska vanjska trgovina narasla je gotovo deset puta. Vodeći izvozni proizvodi Poljske u Hrvatsku u 2021. godini prema ukupnoj novčanoj vrijednosti su električni strojevi i aparati, pokućstvo i dijelovi, cestovna vozila te odjevni predmeti. Robna razmjena između Hrvatske i Poljske posljednjih je godina u stalnom porastu, a ekonomisti ističu da kapaciteti još uvijek nisu dovoljno iskorišteni te se očekuje nastavak rasta. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u 2021. godini ukupna robna razmjena, što uključuje uvoz i izvoz između Hrvatske i Poljske, dosegla 1,538 milijardi eura.

Cestovna rješenja

Ako se odlučite za cestovni transport, cargo-partner ima rješenja za Vas. Direktor cargo-partnera Hrvatska, Zoran Starčević, dodaje, uz tranzitno vrijeme od 5 dana, nudimo pouzdanost, kvalitetu i odlične cijene. Za Vas možemo svakodnevno pokupiti robu u Poljskoj, a otprema na relaciji Zory-Zagreb odvija se dva puta tjedno.

Poticanje kratkog pomorskog prometa

Prilagođavajući se zahtjevima tržišta, logistička tvrtka cargo-partner je također kreirala kratke pomorske usluge s tranzitnim vremenom od oko 15 dana iz Poljske. Usluge kratkog pomorskog prometa s redovitim polascima predstavljaju alternativu cestovnom prijevozu.  Zahvaljujući tome, moguće je ponuditi adekvatno rješenje za robu koja cirkulira između ovog dijela regije te srednje i istočne Europe.

25. travanj 2024 00:26