Ukratko
StoryEditor

Fokus: Od navodne porezne reforme jedino je siguran rast trošarina

03. Svibanj 2023.
Davor Nađifoto Ratko Mavar

Predsjednik stranke Fokus Davor Nađi rekao je u srijedu da je od najavljene porezne reforme jedino sigurno da će rasti trošarine i cijene goriva, dok je vrlo upitno hoće li uopće do 1. siječnja iduće godine ostati bilo što od najavljenih poreznih rasterećenja.

- Jedino što je sigurno je porezno opterećenje. Dok se priča o prirezu, Vlada sigurno uvodi rast trošarina što će podići cijenu goriva i pojačati inflacijske pritiske - kazao je.

Nejasno je, dodao je, i kako planiraju urediti dio oko tzv. odbitka za obračunavanje doprinosa za mirovinsko osiguranje, jer je ustavno upitno da se on primjenjuje samo na one s manjim plaćama.

Ustvrdio je da sve ovo ide u smjeru daljnjeg kompliciranja sustava poreza na dohodak, a dodatno se komplicira i sustav mirovinskog osiguranja.

- Zamislite kako će na to reagirati inozemne kompanije koje planiraju investirati u Hrvatsku i zateći stanje gdje svaki grad i općina imaju svoje sustave poreza na dohodak i različita pravila - ocijenio je Nađi.

Istaknuo je da je Fokus za smanjenje poreznih opterećenja, ali da se to u ovom slučaju neće dogoditi nego će doći do povećanja trošarina i još kompliciranijih poreznog i mirovinskog sustava.

Saborski zastupnik Fokusa Damir Bajs ustvrdio je da Vladine mjere koje su trebale rezultirati smanjenjem inflacije i povećanjem životnog standarda ne daju rezultat.

- Najava ukidanja prireza samo je zamagljivanje situacije, jer će i ako stupi na snagu 1. siječnja, plaće tada zbog nastavka inflacije izgubiti još 10 posto sadašnje vrijednosti. Tih 20 ili 30 eura povećanja plaće koje se sada najavljuje će inflacija pojesti u par mjeseci - kazao je Bajs.

Zastupnik Dario Zurovec i gradonačelnik Svete Nedelje rekao je da je to jedan od prvih gradova koji su ukinuli prirez i ‘na našem se primjeru može vidjeti kako se i bez prireza može funkcionirati‘.

Međutim, svim gradovima i općinama je problem to što država upravlja s preko 80 posto sredstava prikupljenih porezima, a tek mali dio ide županijama, gradovima i općinama koje su preuzele velike obaveze po EU projektima i moraju imati novca za financirati vlastitu komponentu. ‘Ovo nije nikakva reforma, već prelijevanje iz šupljeg u prazno‘, kazao je Zurovec.

20. travanj 2024 12:13