Ukratko
StoryEditor

GigaBEEtan projekt za gigaBEEtne pčele: Pametna rješenja za spas pčela i ekosustav

11. Svibanj 2022.

Pčele koje posjećuju florom bogati zagrebački Botanički vrt moći će se tamo i privremeno nastaniti zahvaljujući hotelu za pčele koji je u okviru svojeg projekta GigaBEEtno postavila tvrtka A1 Hrvatska. Riječ je o trećem u nizu hotela za solitarne pčele koje zbog ljudske aktivnosti gube svoja prirodna staništa u gradovima, što utječe na čitav ekosustav u kojem su pčele zbog oprašivanja biljaka ključan faktor.

GigaBEEtno je posljednja u nizu društveno korisnih inicijativa kojima A1 Hrvatska tijekom svojeg 22-godišnjeg poslovanja na domaćem tržištu nastoji pridonijeti kvaliteti života u zajednici, olakšati svakodnevicu svojim korisnicima, ali i unaprijediti kvalitetu odnosa poslovnog sektora prema okolišu. Svojim društveno odgovornim programom Čini pravu stvar tvrtka promiče ekološki, društveno prihvatljivije, učinkovitije i održivije načine rada i života.

Projektu GigaBEEtno cilj je očuvati kvalitetu života solitarnih pčela u urbanim sredinama, educirati i podizati svijest o njihovoj važnosti za naš ekosustav te poticati pozitivan odnos prema okolišu. A1 Hrvatska provodi ga u partnerstvu s Go2Digitalom. U razgovoru važnosti zaštite solitarnih pčela sudjelovali su prof. Nikola Kezić, umirovljeni profesor Agronomskog fakulteta i vodeći stručnjak za pčele u RH, Siniša Staničić, direktor odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska, Vanja Stamenković, voditelj Botaničkog vrta te glumica Zrinka Cvitešić, prijateljica projekta koja trenutno glumi u predstavi Povijest pčela u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Koliko je važno očuvati život solitarnih pčela istaknuo je prof. Nikola Kezić. 

- Jedna solitarna pčela oprašuje jednako efikasno kao i 120 medonosnih pčela, zbog čega je njihov opstanak ključan za održavanje vegetacijskih sustava u gradovima. Ljudska aktivnost je uvelike smanjila njihov broj staništa te je sada potrebna intervencija u izgradnji nastambi gdje se pčele mogu sakriti tijekom nepovoljnih uvjeta kao i prezimiti. Dodatan faktor koji otežava njihov život u gradovima je zagađenje zraka te mi je drago da se ovim projektom adresira i taj problem - rekao je Kezić.

U sklopu ovog projekta izgrađena su već dva hotela za pčele na području Zagreba – jedan na kampusu A1 Hrvatske na Vrtnom putu, a drugi ispred HALE Zagreb. Potonji se nalazi između dva Go2Digital ekrana i pored njega je IoT stanica za mjerenje kakvoće zraka, koja nudi transparentan uvid svih zainteresiranih korisnika u čistoću zraka kojeg udišu pčele i sva ostala živa bića u Zagrebu. S trećim hotelom za pčele u zagrebačkom Botaničkom vrtu, ova zelena oaza u centru grada dobiva smještaj za stanare koji održavaju vegetaciju parka na životu, kao i stanicu za mjerenje kakvoće zraka.

- Baš kao što je u košnicama sve uređeno i čisto, upravo takvi su i naši pametni gradovi budućnosti. Pomoću digitalnih rješenja, A1 Hrvatska unaprjeđuje korisničko iskustvo i podiže kvalitetu života. Svoju ponudu smart usluga i proizvoda prilagođavamo potrebama tržišta i društva, a naša uloga u projektu GigaBEEtno upravo je pokazati predanost ekološki važnim temama. IoT (Internet of Things) rješenja omogućuju mjerenje kakvoće zraka u realnom vremenu, pametnije upravljanje sustavima otpada i javno praćenje dostupnih parkirnih mjesta u gradovima te čitav niz različitih pametnih brojila, što sve umanjuje emisije CO2 i donosi uštede gradovima i kompanijama - rekao je Siniša Staničić, direktor odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska.

Podršku ovom projektu pružila je i svjetska organizacija za zaštitu prirode World Wide Fund for Nature (WWF).

- Od oko 20.000 vrsta pčela koje zuje svijetom, čak 1000 ih možemo pronaći u našoj regiji. Znanstvenici procjenjuju da na svakom trećem zalogaju hrane koju pojedemo možemo zahvaliti pčelama. U WWF-u pčelu koristimo kao simbol očuvanja biološke raznolikosti koju gubimo nevjerojatnom brzinom. Možda zvuči nevjerojatno, ali bez pčela bismo se morali oprostiti od namirnica kao što su jagoda, badem, trešnja, kruška ili rajčica. Drugim riječima, o očuvanju pčela ovisi budućnost prirode, a u konačnici i nas, ljudi - izjavila je Petra Boić Petrač, direktorica komunikacija i donacija građana, WWF Adria.

U glavnoj ulozi prijatelja projekta našla se i glumica Zrinka Cvitešić, koja se za potrebe predstave u kojoj glumi već educirala o važnosti pčela te želi i druge potaknuti da povećaju svoju svijest. 

- Tijekom pripreme za predstavu Povijest pčela zaista smo od pčelara dobili izvrstan uvid u organizirane živote ovih malih životinja. Između ostaloga, naučila sam i koliko su pčele neophodne za kvalitetno funkcioniranje cijelog ekosustava, što me natjeralo na daljnje istraživanje i priključivanje ovom projektu koji podiže šansu njihovog opstanka u gradovima. Preporučam svima da se izgradnjom vlastitih hotela za solitarne pčele priključe održavanju našeg ekosustava na životu - rekla je Cvitešić.

Vanja Stamenković, voditelj Botaničkog vrta, istaknuo je da Botanički vrt imam vrijednu zbirku hrvatske flore te da pčele očekuje siguran dom u mirnom okruženju.

- Ovaj vrt je mnogo više od raznolike i brojne zbirke živih biljaka, a u našoj urbanoj oazi u metropoli skladno živi više od 7.000 različitih biljnih vrsta. Drago nam je što smo dio ovog projekta i što javnost sve više spoznaje važnost solitarnih pčela, i pčela općenito, za našu floru i život na Zemlji - istaknula je Stamenković. 

Više informacija o pčelama i njihovoj važnosti za ekosustav nalazi se na web stranici GigaBEEtno. Uz dostupne prikaze kakvoće zraka na lokacijama hotela za pčele, ondje se mogu pronaći i edukativni sadržaji prilagođeni za djecu školskog i vrtićkog uzrasta. Prije svega, video sadržaji i korisni materijali za sve one koji žele izraditi vlastiti hotel za pčele, kao i preuzeti plakat o svijetu pčela.

24. veljača 2024 10:35