Ukratko
StoryEditor

Gotovo 20 milijuna turističkih dolazaka u prvih deset mjeseci

03. Studeni 2023.
Turisti se rashlađuju u rimskoj fontanifoto Shutterstock

Prema prvim podacima eVisitora, u Hrvatskoj je od siječnja do kraja listopada ostvareno više od 19,8 milijuna dolazaka i preko 105,8 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine rast od devet posto u dolascima i tri posto u noćenjima, prenosi u petak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

U odnosu na rekordnu 2019. godinu to predstavlja izjednačenje rezultata.

U listopadu je ostvareno 1,1 milijun dolazaka i 3,6 milijuna noćenja, što je u odnosu na lanjski listopad 13 posto dolazaka i 11 posto u noćenja više.

Tijekom prvih deset mjeseci najviše je dolazaka ostvareno u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i na Kvarneru.

Najuspješniji gradovi su Dubrovnik, Zagreb, Split, Rovinj, Poreč i Zadar.

Najviše dolazaka ostvareno je iz Njemačke, a slijede Hrvatska, Slovenija, Austrija i Poljska.

Najviše dolazaka u listopadu ostvarili su domaći gosti, a slijede gosti iz Njemačke, Slovenije, Austrije i SAD-a.

- Pri kraju smo još jedne vrlo izazovne turističke godine, no dinamika i intenzitet turističkog prometa, koji se i dalje odvija u našoj zemlji, najbolji je pokazatelj sve veće i bolje prepoznatljivosti Hrvatske kao atraktivne cjelogodišnje turističke destinacije - izjavio je uz ostalo direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Stančić.

- Odlični rezultati posezone potvrđuju kako je Hrvatska na tržištu sve više prepoznata kao cjelogodišnja destinacija te jasan pokazatelj kako moramo nastaviti razvijati naš turizam u tom smjeru -  rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

26. travanj 2024 11:09