Ukratko
StoryEditor

HBP obilježava 30 godina rada i akviziciju Sberbanke, sada Nove hrvatske banke

27. Svibanj 2022.
Marko Badurina

Hrvatska poštanska banka (HPB) danas je šesta banka na hrvatskom bankarskom tržištu s osam posto udjela, istaknuo je u petak premijer Andrej Plenković, koji je toj banci čestitao 30-tu obljetnicu rada i nedavnu akviziciju Sberbanka, sada Nove hrvatske banke.

- Nakon agilne reakcije HPB-a, uz potporu hrvatske Vlade i Hrvatske narodne banke, HPB je danas šesta banka na hrvatskom bankarskom tržištu s osam posto udjela. Mislim da je to dobro i kvalitetno i pokazala je da je u stanju rješavati situacije i u krizama i na taj način osnažiti svoj utjecaj i zaštititi  klijente i stabilnost hrvatskog bankarskog sustava -  rekao je na početku sjednice Vlade premijer, koji je sinoć bio i na svečanosti u prigodi 30 godina poslovanja HPB-a. 

I tom je prigodom, kako su izvijestili iz Vlade i HPB-a, istaknuo spremnost HPB-a da integrira Novu hrvatsku banku u hrvatski financijski sustav i anulira rizik izloženosti veći od osam milijardi kuna.

Naglasio je i spremnost Hrvatske za skoro članstvo u Schegenu i eurozoni, što će dodatno osnažiti hrvatsko gospodarstvo. 

Iz HPB-a u priopćenju podsjećaju da obilježavanje 30 godina poslovanja dolazi nakon rekordne 2021. u kojoj je ta banka ostvarila najbolju neto dobit u povijesti u iznosu od 202 milijuna kuna, kao i rast imovine na 27,9 milijardi kuna te stopu adekvatnosti kapitala od 25,7 posto.

- U HPB-u imamo puno razloga za slavlje, jer smo uz ostvarenje najboljih poslovnih rezultata u povijesti, našoj Grupi pridružili i novu članicu, Novu hrvatsku banku, koja je danas stabilizirana i uspješno posluje. Nastavljamo snažno graditi razvojni put banke, pružajući značajnu podršku gospodarskom oporavku zemlje - poručio je predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina.

Hrvatska poštanska banka osnovana je u listopadu 1991. sa sjedištem u Zagrebu te je, kako ističu iz banke, "kroz povijest punu prekretnica kontinuirano jačala tržišnu prisutnost". Prvu podružnicu osnovala je u Splitu 2003. godine, kada kreće i ubrzano širenje mreže diljem zemlje, a prisutnost u Dalmaciji dodatno ojačava i uspješnim pripajanjem Jadranske banke 2019. godine. 

Snažnim iskorakom u smjeru digitalizacije 2014. godine HPB ubrzo postaje predvodnica digitalnih trendova, ističu iz te banke i navode kako su prvi u Hrvatskoj uveli pristup e-Građanima, biometriju za prijavu u mobilno bankarstvo, omogućili online otvaranje računa, podizanje gotovine na bankomatu mobitelom i veliki opseg usluga putem ePoslovnice. 

HPB je, zahvaljujući vlastitoj mreži te partnerskoj mreži oko 1.000 ureda Hrvatske pošte, danas najdostupnija banka u Hrvatskoj, a sudjeluje i u mnogim društveno odgovornim projektima, primjerice za jačanje financijske pismenosti, što nastavlja i ove godine.

18. travanj 2024 23:28