Ukratko
StoryEditor

HGK Puls tjedni pregled ključnih ekonomskih pokazatelja na dohvat klika

09. Prosinac 2022.

Praćenje makroekonomskih kretanja u razdoblju financijske neizvjesnosti ključni su poduzetnicima i građanima pri donošenju važnih financijskih odluka

Zabrinutost i neizvjesnost epiteti su kojima možemo opisati ovu godinu, a upravo se u tim turbulentnim vremenima nameće potreba za dodatnom jasnoćom i preglednošću u temama važnim za poduzetništvo i građanstvo. Hrvatska gospodarska komora tako je u pravom trenutku odlučila predstaviti novu uslugu za članice, koja će biti dostupna i široj javnosti, pod nazivom HGK Puls, u obliku aktualnog pregleda ključnih makroekonomskih kretanja u Hrvatskoj i svijetu.

HGK Puls dostupan je na stranicama Digitalne komore, online platforme HGK, koja danas broji više od 60.000 korisnika. Komorin Puls jedinstvena je usluga koja nudi i pregled makroekonomskih kretanja na međunarodnim tržištima koja su sve važnija za gospodarske subjekte u zemlji koji izrazito ovise o stranim ulaganjima, što posebno dolazi do izražaja uoči ulaska Hrvatske u zonu Schengena. Neizvjesnost raste i kod sve većeg broja građana koji pokušavaju kvalitetno planirati budućnost u jeku inflacije i pada vrijednosti plaća, a s ulaskom u eurozonu ove potrebe još se povećavaju. HGK Puls pomaže praćenju svih sastavnica makroekonomskih kretanja. 

Korisnici će u HGK Pulsu moći pronaći  preglede i komentare najvažnijih događaja u globalnoj ekonomiji u proteklom tjednu te najave najvažnijih objava svjetskih statistika za iduće razdoblje. U posebnoj rubrici Komentar Glavnog ekonomista, Goran Šaravanja, glavni ekonomist HGK, analizirat će ključne ekonomske pokazatelje i događaje u Hrvatskoj i svijetu

HGK Puls korisnicima na stranicama Digitalne komore donosi pregled ključnih ekonomskih kretanja u Hrvatskoj i Europi, što je posebno važno uoči ulaska Hrvatske u eurozonu i prostor Schengena.

Međunarodna kretanja sve važnija za hrvatsko malo i otvoreno tržište

Puls korisnicima donosi pregled ključnih ekonomskih kretanja u Hrvatskoj i Europi, indeksa potrošačkih cijena, indeksa industrijske proizvodnje, prometa u trgovini na malo, indeksa obujma građevinskih radova, robne razmjena RH, tekućeg računa platne bilance, noćenja u turizmu, broja zaposlenih, prosječne bruto i neto plaće, tečaja, salda proračuna opće države, javnog duga, kamatnih stopa i pregleda kreditiranja pravnih osoba.

Evidentno je da globalno i hrvatsko gospodarstvo usporava ulaskom u 2023. godinu. Pred Europom je teška zima u koju ulazimo s još neizvjesnom situacijom po pitanju opskrbe energentima, a galopirajuća inflacija najavljuje recesiju o kojoj se sve više govori kao sigurnosti, a sve manje kao mogućnosti. Hrvatska kao mala i otvorena ekonomija postaje još izloženija globalnim kretanjima, stoga je našim članicama od presudne važnosti pravovremeno pratiti domaća i inozemna tržišna kretanja. HGK Puls smo pokrenuli kao pomoć gospodarstvenicima u donošenju odluka i razumijevanju makroekonomskih politika i ekonomskih izgleda u kojima posluju – izjavio je  Šaravanja te dodao da je Puls ažuran i jasan te gospodarstvenicima na jednom mjestu nudi pregled okruženja u kojemu posluju, a građanima u ovim neizvjesnim vremenima je također izvor pravovremenih informacija.

U tjednom osvrtu na stanje globalne i domaće ekonomije, bit će objavljene analize učinaka promjena kamatnih stopa, stanja trgovine na ključnim svjetskim burzama uz objave svih ključnih ekonomskih podataka i odluka u domeni monetarne politike relevantnih središnjih banaka. Podaci za hrvatsku ekonomiju bit će ažurirani po dinamici službenog objavljivanja.

Komunikacijska platforma za poduzetnike, javnu upravu i građane

U sklopu istoimenog projekta Digitalna komora u vrijednosti 28,7 milijuna kuna, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Hrvatska gospodarska komora izradila je vrlo korisnu i jednostavnu za korištenje informacijsko-komunikacijsku web platformu namijenjenu za poslovne subjekte, javnu upravu i građane koju danas koristi više od 60.000 korisnika. Cilj provođenja projekta je digitalizacija procedure izdavanja dokumenata digitalnim putem za javne ovlasti te omogućavanje još aktivnijeg sudjelovanja gospodarstvenika u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulatornog okvira. Digitalna komora nudi čak osam e-usluga na jednom mjestu, što znači da je u nekoliko klikova mišem moguće pristupiti važnim podacima, uslugama i dokumentima. To su usluge: e-članice, e-financiranje, e-javne ovlasti, e-gospodarske informacije, e-učenje, e-zakonodavstvo, e-sajmovi i promocije i e-pokreni poslovanje. Sve poslovne informacije, prijave na sajmove i edukacije, informacije o javnim natječajima, zakonodavstvu i trgovačkim subjektima upisanim u HGK sada su na jednom mjestu. Usluge Digitalne komore kontinuirano se nadopunjuju.

11. travanj 2024 11:16