Ukratko
StoryEditor

Hrvatska farmaceutska industrija može zauzeti važno mjesto u Europi

27. Ožujak 2024.
Irena Weber, HUP

Hrvatska farmaceutska industrija, uz regulatornu podršku, može zauzeti važno mjesto na europskoj razini i pružiti veću sigurnost u opskrbi lijekovima, istaknuto je u srijedu na konferenciji posvećenoj održivosti domaće industrije generičkih i biosličnih lijekova.

Proizvođači lijekova pokretač su gospodarstva i vodeća izvozna grana u Hrvatskoj, 70 posto proizvodnje namijenjeno je izvozu, istaknula je Ana Gongola, predsjednica Udruge proizvođača lijekova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja je organizirala konferenciju o održivosti opskrbe tržišta lijekovima i domaće farmaceutske proizvodnje, u kontekstu izmjena europske regulative.

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber istaknula je da farmaceutska industrija ostvaruje "iznimno visoku dodanu vrijednost, zapošljava tisuće ljudi i otvara mnoga radna mjesta, podiže plaće, ulaže u istraživanje i razvoj".

Hrvatska može postati centar europske farmaceutske proizvodnje

Pozvala je stoga odgovorne aktere na hrvatskoj društvenoj i političkoj sceni da posvete punu pažnju domaćoj farmaceutskoj industriji.

- Hrvatska može postati centar europske farmaceutske proizvodnje, znanja, izvrsnosti i dati svoju doprinos ne samo gospodarskom razvoju Hrvatske i Europske unije, nego i snažan doprinos nacionalnoj sigurnosti - poručila je Weber na konferenciji koja je okupila stručnjake, članove diplomatskog zbora, predstavnike javnoga zdravstva, udruga pacijenata i proizvođača.

Adrian van den Hoven, glavni direktor europske udruge proizvođača generičkih i biosličnih lijekova Medicines for Europe, govoreći o promjenama u europskoj farmaceutskoj regulativi, istaknuo je da se ‘stvari u EU sada pokreću‘.

- Razmatra se uvođenje kriterija za sigurnost opskrbe u nabavi lijekova. EU također razmatra politiku zajedničkog ulaganja s farmaceutskom industrijom u proizvodnju ključnih lijekova i aktivnih farmaceutskih sastojaka u Europi. Za to je nužan pravni akt sličan onom za proizvodnju mikročipova - rekao je van den Hoven.

Dodao je i da je zbog konsolidacije industrije 26 posto generičkih lijekova povučeno iz barem jedne države članice EU. Ocijenio je i da je situacija bitno gora za kritične antibiotike i onkološke lijekove jer se većina tržišta EU-a oslanja na manje od tri dobavljača, te da Medicines for Europe radi na tome da se to unaprijedi.

HUP-ova udruga okuplja desetak proizvođača generičkih i biosličnih lijekova u Hrvatskoj, među kojima su Pliva-Teva, Belupo, Sandoz, Krka, JGL... Te tvrtke zapošljavaju oko 6000 radnika, ukupan im je godišnji prihod prošle godine iznosio oko 1,5 milijardi eura, a ukupni udio u BDP-u oko dva posto.

Tvrtke okupljene u HUP-ovoj Udruzi proizvođača lijekova u proteklih su nekoliko godina uložile više od 150 milijuna eura u napredne tehnologije, istraživanja i razvoj koji su ključni za inovacije i razvoj novih lijekova s krajnjim ciljem povećanja dostupnosti terapija.

18. svibanj 2024 17:51