Ukratko
StoryEditor

Huawei sa znatno manjom dobiti u 2022.

31. Ožujak 2023.
Huawei

Kineski tehnološki div Huawei izvijestio je u petak o snažnom padu dobiti i gotovo stagnaciji prihoda u 2022. godini pod pritiskom otežane opskrbe čipovima zbog američkih ograničenja i pojačanih ulaganja u istraživanje i razvoj.

Huaweijeva neto dobit iznosila je lani 35,6 milijardi juana (5,2 milijarde dolara) i bila je otprilike za dvije trećine manja nego u 2021. kada ju je potaknula prodaja poslovanja s pametnim telefonima marke Honor.

No, znatno je manja i u odnosu na 2020, i to za čak 44 posto.

Prihod je pak neznatno porastao, za 0,9 posto, na 642,3 milijarde juana. Još u 2019. iznosio je čak 891,3 milijarde, budući da je Huawei tada još bio vodeći proizvođač pametnih telefona s ugrađenim operativnim sustavom za mobilne uređaje Android.

Prošlogodišnji rezultat signalizira ipak stabilizaciju Huaweijevog poslovanja nakon više paketa američkih izvoznih ograničenja, koja su posebno teško pogodila njegovo poslovanje s pametnim telefonima.

- I u 2022. Huaweijevo su poslovanje pritisnuli izazovno vanjsko okruženje i netržišni čimbenici - naveo je u priopćenju rotirajući predsjednik Eric Xu. 

- I u 2023. i u godinama koje slijede strateški fokus Huaweija bit će održivi opstanak i razvoj. Nakon oštre zime cvjetovi šljive obično su ljepši. Huawei je danas poput cvijeta šljive - rekao je Xu.

Huawei je danas vodeći dobavljač opreme za mobilne mreže 5G, ali njegovo je poslovanje od 2019. na meti američkih izvoznih kontrola, koje su ograničile njegovu opskrbu čipovima i opremom za proizvodnju čipova u SAD-u.

Najviše je lani poskočio prihod u odjelu industrijskih projekata, za 30 posto. Prihod u telekomunikacijskom poslovanju uvećan je za 0,9 posto, a prihod od prodaje potrošačke elektronike potonuo je za 11,9 posto.

Potrošnja na istraživanje i razvoj porasla je 13,2 posto, na 161,5 milijardi juana, što odgovara četvrtini Huaweijevog prihoda, naglasila je zamjenica predsjednika uprave i glavna financijska direktorica Wanzhou Meng.

22. travanj 2024 10:55