Ukratko
StoryEditor

Indija je spremna oboriti izvozne rekorde unatoč globalnim izazovima

30. Ožujak 2023.
Indijski izvoz raste unatoč globalnim izazovima te je ova azijska zemlja na putu da u financijskoj godini 2022. – 23. obori izvozne rekorde, istaknuo je ministar trgovine Piyush Goyal. Svoje tvrdnje temelji na podacima koji pokazuju da je Indija na dobrom putu da premaši prošlogodišnji rekord od 676 milijardi dolara izvoza i dosegne cilj od 750 milijardi dolara

Unatoč globalnim teškoćama ukupan indijski izvoz između travnja 2022. i siječnja 2023. pokazuje pozitivan rast od 17,33% u odnosu na isto razdoblje tijekom prethodne financijske godine. Robni izvoz od travnja do siječnja porastao je na 369,25 milijardi dolara u odnosu na 340,28 milijardi dolara u istom razdoblju godinu prije, a izvoz usluga u tome desetomjesečnom razdoblju procjenjuje na 272 milijarde dolara.

Nove izvozne strategije

Indijski izvozni uspjeh rezultat je opsežne analize i planiranja. Od svake je savezne države zatraženo da pripremi izvoznu strategiju identificirajući potencijalne proizvode i tržišta, kao i moguće zapreke ostvarenju svoga punog izvoznog potencijala. Uz to su indijske misije u inozemstvu proaktivno pomogle u prepoznavanju tržišta i olakšavanju plasmana proizvoda. Kako bi dodatno potaknula trgovinu, indijska vlada uskoro planira objaviti novu vanjskotrgovinsku politiku s petogodišnjim planom za povećanje izvoza, poticanje gospodarskog rasta i stvaranje radnih mjesta.

Pametni telefoni – izvozni adut

Važan čimbenik u indijskom izvozu u posljednjih je nekoliko godina proizvodnja pametnih telefona. Primjerice, korejski div Samsung uložio je velika sredstva u svoju proizvodnju te segment istraživanja i razvoja (R&D) u Indiji. U Noidi je tako njegov drugi najveći proizvodni pogon na svijetu, centar u Bengaluruu najveće mu je središte R&D-ja, a važno je spomenuti i kako se u Indiji odnedavno proizvodi serija mobilnih telefona​ Galaxy S23.

Osim Samsunga, i Appleova tri tajvanska partnera –​ Foxconn, Wistron i Pegatron – trenutačno u Indiji proizvode iPhone SE, iPhone 12, iPhone 13 i najnoviji iPhone 14. Tako je Apple izvezao više od dvije i pol milijarde dolara iPhonea iz Indije od travnja do prosinca prošle godine, što je gotovo dvostruko više od ukupnog iznosa u istom razdoblju godinu prije.

Sporazumi o slobodnoj trgovini

Također je važno reći da je Indija nedavno dogovorila nove sporazume o slobodnoj trgovini s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Mauricijusom i Australijom te da je u naprednoj fazi pregovora s Ujedinjenim Kraljevstvom. Uz to se aktivno se radi na trgovinskim sporazumima s EU-om i SAD-om, za koje se također očekuje da će pozitivno utjecati na buduće indijske trgovinske brojke i cilj postizanja izvoza u vrijednosti od dva trilijuna dolara do 2030.

16. travanj 2024 04:20