Ukratko
StoryEditor

Kako se uključivost i održivost nadopunjuju u modernom poslovanju

08. Listopad 2024.
Tihana Mikuš, direktorica Adriatic regije za Samsung Electronics Air Conditioning Europe

U svijetu stalnog tehnološkog napretka i fokusa na održivost, važno je razumjeti da sama tehnologija ne može garantirati uspjeh. Tehnološki alati i inovacije moraju biti podržani snažnim vodstvom i organizacijskom kulturom koja se temelji na ljudskim vrijednostima. Efikasno upravljanje tehnologijom u kombinaciji s dobrim vodstvom omogućuje organizacijama da postignu svoje poslovne ciljeve i ostvare dugoročan uspjeh.

Uključivost i motivacija

Prema Tihani Mikuš, direktorici Adriatic regije za Samsung Electronics Air Conditioning Europe, uključivost je ključna komponenta poslovne filozofije i jedan od temelja na kojem tvrtka gradi svoje uspjehe. Stvaranje radnog okruženja u kojem su svi zaposlenici uključeni i osjećaju se cijenjeno, bez obzira na njihovu pozadinu, kulturu ili iskustvo, neophodno je za poticanje inovacija i kreativnosti. Raznolikost unutar timova omogućava tvrtki da pristupi problemima iz više perspektiva, što rezultira bogatijim i učinkovitijim rješenjima te bržim i kvalitetnijim donošenjem odluka. Tihana Mikuš ističe kako promicanje uključivosti ne samo da osigurava pravedno i ravnopravno radno okruženje, već također značajno doprinosi motivaciji i angažiranosti zaposlenika. Motivirana radna snaga, koja se osjeća prihvaćeno i podržano, ima veći potencijal za inovacije i doprinosi dugoročnom uspjehu tvrtke. Uključenost nije samo etički imperativ, već i strateški alat koji Samsung koristi kako bi izgradio kulturu koja inspirira zaposlenike da daju svoj maksimum i ostvare svoj puni potencijal. Na taj način, uključivost postaje ključni pokretač ne samo individualnog, već i kolektivnog uspjeha tvrtke.

Vodstvo s empatijom i emocionalnom inteligencijom

U suvremenom poslovnom svijetu, vođenje s empatijom i emocionalnom inteligencijom sve više dobiva na važnosti. Umjesto da se oslanjaju isključivo na tradicionalne poslovne vještine, moderni lideri moraju razviti duboko razumijevanje potreba i motivacija svojih zaposlenika. Ovaj pristup ne samo da poboljšava zadovoljstvo zaposlenika, već i povećava ukupnu produktivnost. Empatični lideri koji uspješno balansiraju tehnološke napretke s ljudskim pristupom bolje se nose sa složenostima modernih poslovnih okruženja, stvarajući radnu atmosferu koja potiče zadovoljstvo zaposlenika.

Integracija održivosti u poslovno vodstvo

Načela održivosti postaju sve važniji elementi modernog poslovnog vodstva, pogotovo u promjenjivom tehnološkom okruženju, gdje su inovacije i učinkovitost ključni. Tihana Mikuš daje vrijedan uvid u to kako se ti principi oblikuju unutar tehnološke industrije.

- Održivi razvoj ne predstavlja samo poslovnu obvezu, već i ključnu priliku za kreiranje pozitivnih promjena u našem okruženju. Naša predanost održivosti nadilazi puke tržišne zahtjeve – ona je ugrađena u samu srž naše vizije dugoročnog uspjeha, potičući nas da inoviramo i djelujemo odgovorno prema okolišu i zajednici - ističe Tihana Mikuš.

Prihvaćanje održivosti

Tihana Mikuš naglašava kako održivost nije samo prolazni trend, već temeljna komponenta suvremenih poslovnih strategija koja je ključna za dugoročni uspjeh i konkurentnost na globalnom tržištu. U modernom poslovanju, integracija održivih praksi postaje imperativ, a ne izbor, jer tvrtke ne samo da moraju odgovoriti na izazove klimatskih promjena, već i na promjene u preferencijama potrošača i investitora. Također ističe kako usvajanje održivih praksi postaje nužno ne samo zbog usklađivanja s međunarodnim i lokalnim regulatornim okvirima, koji postaju sve stroži, već i zbog odgovora na rastuća očekivanja potrošača. Današnji kupci, posebno mlađe generacije, sve više traže od tvrtki da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti okoliša te biraju proizvode i usluge koji su proizvedeni s minimalnim negativnim utjecajem na planet. U tom kontekstu, Tihana Mikuš vjeruje da održivost nije samo etička odgovornost, već i poslovna prednost koja omogućava tvrtkama da se diferenciraju na tržištu, osiguraju lojalnost potrošača i dugoročno grade održivi rast.

Poslovne smjernice za budućnost

Primjeri i praksa iz modernog poslovnog okruženja pružaju vrijedne smjernice za tvrtke u svim sektorima. Održivost, uključivost i vođenje s empatijom više nisu opcionalne komponente, već postaju ključni stupovi na kojima se temelji dugoročna poslovna strategija. Integriranjem ovih načela u svoje poslovanje, organizacije se ne samo bolje prilagođavaju promjenama u tržišnom okruženju, već i stvaraju dublje veze s potrošačima i zaposlenicima. Tvrtke koje prepoznaju važnost odgovornog poslovanja, promiču raznolikost i razvijaju vodstvo temeljeno na ljudskim vrijednostima bit će one koje oblikuju budućnost, stvarajući održivu i otpornu poslovnu zajednicu spremnu za izazove sutrašnjice.

08. listopad 2024 15:27