Ukratko
StoryEditor

Malo i srednje poduzetništvo: Kreativni načini ostvarenja ušteda u malim poduzećima

24. Listopad 2022.

Pet koraka koje bi se sada isplatilo učiniti

Pronašli smo manje očite načine dolaska do financijske stabilnosti i ušteda za vlasnike malih tvrtki i obrta u doba inflacije.

Tražite avansno plaćanje

Nije potrebno naglašavati koliko avansno plaćanje pomaže u operativnom poslovanju mikropoduzetnika. Valja istaknuti i da klijenti koji imaju ozbiljnu namjeru raditi s vama neće imati problem unaprijed platiti dogovoreni postotak iznosa. Avans je dobar i kao svojevrsna mjera smanjenja rizika pri prihvaćanju angažmana novih, dosad neprovjerenih partnera.

Odaberite digitalni marketing

Gotovo da ne postoji poduzeće ili obrt kojem nisu potrebne marketinške aktivnosti. S ograničenim oglašivačkim proračunom, najbolje je posvetiti se optimizaciji svojeg weba za prodaju, odabiru pravih društvenih mreža na kojima je aktivna potencijalna klijentela, izgradnji e-mail liste i suradnji s mikroinfluencerima iz vaše niše. Upoznajte i ključne metrike digitalnog marketinga te kako ih redovito pratiti.

Preispitajte ‘fiksne‘ mjesečne troškove

Mjesečne pretplate i fiksne naknade troškovi su koje uzimate zdravo za gotovo, često bez promišljanja mogu li se smanjiti. Pretplate na cloud-servise koji se nisu pokazali korisnima, neiskorišteni paket benefita u banci ili trošak fiksnog interneta koji bi mogao biti manji... Svi mogu donijeti osjetnu uštedu i preusmjeravanje sredstava na vrjednije stavke.

Zamolite klijente za preporuke

Danas nije neobično zadovoljnoga klijenta zamoliti za ocjenu ili recenziju na Googleu, društvenim mrežama ili web-stranici. Vjerojatno ste i sami kao klijent to doživjeli prilikom posjeta nekom restoranu ili privatnoj ordinaciji. Pozitivne ocjene drugih korisnika nešto su na što svi obraćamo pozornost u svojim web-pretragama. Uz malo truda i podsjećanja, do dobrih recenzija stvarnih korisnika nije teško doći. Posebno ne ako – odlično obavljate svoj posao.

Pronađite mentora

Pomoć, savjetovanje i preporuke iskusnijega kolege/ice bit će najbolji način zaobilaženja pogrešaka i stvaranja nepotrebnih financijskih troškova, posebno ako je vaš mali biznis u prvim godinama postojanja. Mentorstvo danas više nije rezervirano samo za pojedine struke ili korporativne funkcije. Nude ga i poduzetničke organizacije putem raznih natječaja. A krajnju vrijednosti dodatnog para očiju koji će pogledati financijski plan i dati savjet o proizvodu na temelju vlastita iskustva nije potrebno naglašavati. 

Sadržaj je nastao u suradnji s Iskonom, koji u aktualnoj jesenskoj akciji malim poslovnim korisnicima nudi fiksni internet po odličnim uvjetima.

18. travanj 2024 00:54