Ukratko
StoryEditor

Microsoft mora platiti 3,3 milijuna dolara kazne u SAD-u zbog kršenja sankcija

07. Travanj 2023.
Microsoft 

Američko ministarstvo financija izvijestilo je u četvrtak da je zbog kršenja sankcija Microsoftu izreklo kaznu od 3,3 milijuna dolara.

Microsoft će platiti kaznu za više od 1.300 povreda sankcija koje je SAD uveo Kubi, Iranu, Siriji i Rusiji. Povrede uključuju izvoz usluga i softvera, priopćilo je američko ministarstvo financija.

Sankcije su prekršili u razdoblju od 2012. do 2019., u većini slučajeva prodajom usluga i softvera ruskim pravnim i fizičkim osobama na Krimu, navelo je ministarstvo.

Sankcije su prekršene, između ostalog, zato što nisu prikupljene sve ili nisu prikupljene točne informacije o identitetu krajnjih kupaca Microsoftovih proizvoda, navelo je ministarstvo financija, upozorivši na slabosti u Microsoftovom postupku provjere.

Rusija je 2014. anektirala ukrajinski Krim.

Američko ministarstvo financija napominje da se Microsoft nije isticao u kršenju sankcija i da je priznao da ih je kršio. 

Microsoft je naglasio i da je surađivao u istrazi i dodao da je zadovoljan nagodbom.

- Microsoft vrlo ozbiljno shvaća kontrolu izvoza i poštivanje sankcija i zato smo, nakon što smo saznali za propuste i prekršaje nekoliko zaposlenika u postupcima provjere, dobrovoljno to prijavili nadležnim tijelima - rekao je glasnogovornik softverskog diva.

19. travanj 2024 13:17