Ukratko
StoryEditor

Novi odron smeća na Jakuševcu, Tomašević zatvara odlagalište i traži sastanak s Vladom

04. Prosinac 2023.
Smeće, Zagreb

Tomislav Tomašević izvijestio je je da je dovoz smeća na Jakuševec, gdje se jutros dogodio novi drugi odron,  suspendiran, mjerenja ne pokazuju prekoračenja graničnih vrijednosti te je zatražio hitan sastanak s Vladom kako bi se konačno zatvorilo to odlagalište.

Tomašević je na konferenciji za novinare na Jakuševcu nakon obilaska izvijestio da su u novom odronu, koji se dogodio u ponedjeljak prije sedam sati, ozlijeđene tri osobe.

- Trojicu radnika je odvezla hitna, jedan je teže ozlijeđen, tako da  čekamo dnevne informacije o njegovom stanju i izražavam žaljenje - rekao je zagrebački gradonačelnik.

Istaknuo je da se još uvijek utvrđuje kako je do odrona došlo i kako je on povezan s odronom koji je bio prije tri tjedna.

- Sve su inspekcije na terenu, inspekcija zaštite okoliša, inspekcija građevinskih radova koje utvrđuju što se dogodilo, tako da moram pričekati nalaze i rezultate te istrage -  dodao je.

Grad će uz inspekcije i policiju koji provode svoje istrage, napraviti vlastitu neovisnu istragu. "Angažirali smo stručnjaka, neovisnog, da napravi i on istragu, da se utvrde uzroci kako se ovo dogodilo, a kako se to više ne bi ponovilo", naglasio je.

Zasad, kaže, mjerenja postaja koje su na Jakuševcu ne pokazuju da je došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti niti za sumporovodik, niti za metan.

Grad je naručio i mobilno dodatno mjerenje pored odlagališta, tako da će Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar uskoro tamo doći sa mobilnim uređajem koji se koristio kad je bio požar u Osijeku vezano za tvrtku Drava International.

- Tražim hitan sastanak s Vladom da se utvrdi što se sve treba napraviti da se konačno zatvori odlagalište -  poručio je, podsjetivši da obećanja postoje 20 godina.

- Mi radimo sve što možemo da ga što hitnije zatvorimo. Ali to nije samo odgovornost Grada, nego isto tako i države - poručio je gradonačelnik uz apel da se što prije nađe zajednički rješenje da se odlagalište zatvori i da se napravi novi centar u Resniku.

Što se tiče dnevnog odlaganja otpada njega, kako je izvijestio, nema, suspendirano je "i bit će onako kako kažu državne nadležne institucije koje trebaju utvrditi što dalje".

- Na njima je da kažu što da se radi i gdje se može odlagati i da li se može odlagati, to je apsolutno u ingerenciji državne institucije. Mi ćemo postupiti prema svakom nalogu svake nadležne državne institucije -  rekao je.

Na upit osjeća li odgovornost u cijeloj situaciji, Tomašević je rekao da se odgovornost mora utvrditi, a "kad se utvrdi bit će sankcija".

- Ako se utvrdi da je odgovornost gradske firme, ako se utvrdi da je odgovornost privatnih firmi, ako se utvrdi odgovornost projektanta, nadzora, izvođača, moraju biti sankcije za ovo. Ukoliko je bilo kakvih propusta vezano za sigurnost radnika, za to će isto biti posljedica - kaže.

Naveo je i da su razgovarali s Državnim inspektoratom i još uvijek nemaju nikakvih nalaza da je bilo nekakvih nepravilnosti što se tiče upravljanja odlagališta i što se tiče odlaganja na Jakuševcu.

Još su neki izvidi u tijeku, čekaju se još neke analize, tako da će znati više  kad te analize završe, tada će Državni inspektorat izaći sa novim nalazima.

- Međutim, ovakve stvari se ne smiju događati - poručio je gradonačelnik, dodavši da će gradska uprava napraviti sve što relevantne državne institucije utvrde da treba napraviti.

Oporba traži hitne izvide na Jakuševcu i ostavku čelnika Čistoće

 Gradska oporba ustvrdila je u ponedjeljak da se jutrošnja nesreća na Jakuševcu u kojoj su ozlijeđene tri osobe dogodila zbog ignorancije problema te zatražila hitan izvid i ostavku voditelja Čistoće Davora Vića.

- Jakuševečko odlagalište više nije sigurno mjesto za vlastite djelatnike i zbog takve neodgovornosti netko mora snositi odgovornost -  poručio je zagrebački Most, zatraživši razrješenje dužnosti voditelja Čistoće Davora Vića.

Zagrebački odbor HDZ-a ustvrdio je također  da je novi odron smeća na Jakuševcu u kojem su jutros dvije osobe ozlijeđene, kao i 11. studenog izazvalo odlaganje velike količine razvrstanog biootpada, zbog čega prozivaju gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Gradonačelnika i gradsku vlast prozivaju da već dulje vrijeme obmanjuju javnost tvrdnjom da se na Jakuševcu ne odlaže razvrstani biootpad, te su najavili da će ovih dana medijima dostaviti i fotografije koje potkrjepljuju njihove tvrdnje.

Ističu da su prvi upozorili da se na odlagalištu otpada Jakuševec-Prudinec aktiviralo veliko klizište, ali da je tek četvrti dan nakon incidenta trenutna gradska vlast priopćenjem poručila građanima da je: „sve pod kontrolom“. Sada možemo vidjeti razmjere te kontrole ili bolje rečeno namjere, a to je zataškavanje istine o brdu Jakuševec i odlaganju razvrstanog biootpada, kažu u HDZ-u.

26. travanj 2024 13:14