Ukratko
StoryEditor

Novo poglavlje Brigade na novoj adresi: ured sakriven iza trgovine u shopping centru

04. Srpanj 2022.

Budući da je agencija specijalizirana za dizajn trgovina i ureda, prirodno se nametnula ideja da novi uredski prostori budu svojevrsni hibrid trgovine i radnog prostora

Nakon više od desetljeća boravka na zagrebačkoj Zavrtnici unutar nagrađivanog uredskog prostora koji je dijelila s agencijom Bruketa&Žinić&Grey, Brigada, agencija specijalizirana za dizajn trgovina i ureda, preselila se u trgovački centar Kaptol. Spomenuto preseljenje predstavlja i svojevrsno novo poglavlje u poslovanju Brigade, budući da odnedavno posluje samostalno, odnosno nije u suvlasništvu Brukete&Žinića.

Novi uredski prostor Brigade hibrid je trgovine i radnog prostora, a ideja o preseljenju u Centar Kaptol rodila se tijekom izvođenja radova na interijeru Centra Kaptol, čiji dizajn također potpisuju kreativci iz Brigade. Ispred radnog prostora, naime, nalazi se prava trgovina u koju se ulazi iz trgovačkog centra i koja se koristi kao showroom različitih kreativnih rješenja koja se periodički izmjenjuju. To je prostor otvoren za sve, a osim izložbi Brigadinih radova, i kolaboracije s Vrtnim centrom Flora na stvaranju ljetnog pop-up motela, u najavi su i prezentacije novih kolekcija dizajnerskog namještaja svjetskih brandova, izložbe grafičkih dizajnera, ali i nova eksperimentiranja s prostornim doživljajem dizajnera i arhitekata iz Brigade.

Kako bi se uopće došlo do uredskog prostora potrebno je proći kroz showroom te se ohrabriti i pritisnuti veliki crveni gumb na zidu kojim se aktivira školsko zvono u uredu te netko od Brigadira otvori tajna vrata. Jedina naznaka onog što se skriva iza tajnih vrata je okrugli brodski prozor kroz koji se može zaviriti u radnu atmosferu agencije.

Ured je prvenstveno dizajniran kako bi bio potpuno funkcionalan te odgovorio na potrebe koje je cijeli tim nizom radionica identificirao kao ključne za ugodniji i produktivniji radni ambijent. Od dizajnerskih komada namještaja ističe se blagovaonički stol izrađen od recikliranog drveta iz toskanskih vila te originalni komadi klasika regionalnog dizajna poput fotelja Bernarda Bernardija, Nike Kralja ili rasvjetna tijela Meblo iz sedamdesetih.

Kako bi klasici dizajna dobili odgovarajući ambijent, dio showrooma pretvoren je u svojevrsni hommage tom vremenu te je u potpunosti osmišljen u duhu sedamdesetih godina prošlog stoljeća i prošle države. Kombinacijom originalnog dizajnerskog namještaja iz tog vremena, stolića i komode koje su razvili dizajneri u Brigadi te novih materijala, uz zvuke ploča s drvenog gramofona održavaju se manje formalni sastanci ili jednostavno završava radni dan uz pogled na zelenilo parka.

24. travanj 2024 23:07