Ukratko
StoryEditor

FOTO: Održano najveće ekonomsko natjecanje za srednjoškolce, odaziv veći no ikad

03. Lipanj 2024.
Ekonomska i elektrotehnička škola Nova Gradiška

Ovogodišnje izdanje Hrvatske ekonomske olimpijade privuklo je velik broj sudionika, stoga će posebno zanimljiva biti i završnica natjecanja koja se održava za mjesec dana, a na kojoj će uz zanimljiv program biti proglašeni i pobjednici koji će predstavljati Hrvatsku u Hong Kongu.

U srijedu, 29. svibnja 2024. godine, održano je treće izdanje Hrvatske ekonomske olimpijade, nacionalnog natjecanja koje okuplja talentirane srednjoškolce iz cijele Hrvatske. Ovaj događaj, koji se održava u organizaciji Centra za razvoj mladih (CERM), ima za cilj poticanje financijske pismenosti među mladima te promicanje ekonomskog obrazovanja.

Hrvatska ekonomska olimpijada, predstavlja značajnu platformu za srednjoškolce, potičući ih na izvannastavne aktivnosti i primjenu znanja stečenog u školi na konkretnim primjerima i zadacima.

image

Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar

foto

U današnjem dinamičnom i sve složenijem ekonomskom okruženju, financijska pismenost postaje jedan od ključnih aspekata obrazovanja. Osobe s većim stupnjem financijske pismenosti bolje upravljaju svojim novcem, što uključuje vođenje proračuna, kontrolu troškova, štednju i ulaganje. Sve skupa rezultira manjim brojem financijskih problema i dugoročnom financijskom stabilnošću.

Ove godine više učenika, nego na prethodna dva izdanja zajedno

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo je 208 učenika iz cijele Hrvatske, raspoređenih u 44 tima. U ovom, prvom dijelu natjecanja, natjecatelji su se okušali u online igrici Financial Literacy Game, osmišljenoj kako bi se testirale njihove sposobnosti upravljanja financijama kroz simulaciju „odraslog“ života. Učenici su birali između različitih likova i prolazili kroz životne izazove, primjenjujući svoje ekonomsko znanje i strateško razmišljanje.

image

Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška

foto

Ove godine sudjeluje najveći broj srednjih škola ekonomskog usmjerenja, poput Srednje škole Isidora Kršnjavog Našice, Ekonomske škole Vukovar, Srednje škole Lovre Montija Knin, Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, Srednje škole Dalj, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec te mnoge druge. Ukupno 18 škola pokazuje rastući interes i važnost ovog natjecanja u poticanju financijske pismenosti među mladima.

Pobjednička škola predstavljat će Hrvatsku u Hong Kongu

Natjecanje je prilika da učenici demonstriraju svoje znanje i vještine te se povežu s vršnjacima iz drugih dijelova zemlje. Ovogodišnje izdanje natjecanja je posebno zbog velikog broja sudionika, ali i jer je interes za istim najveći do sada i od strane partnera. Stoga će posebno zanimljiva biti i završnica natjecanja koja se održava za otprilike mjesec dana, a na kojoj će uz zanimljiv program biti proglašeni i pobjednici ovogodišnje Hrvatske ekonomske olimpijade. Ujedno, održat će se i takozvani boot camp za pripremu pobjedničkog tima za nastup na međunarodnom natjecanju.

image

Ekonomska škola Braća Radić Đakovo_1

foto

Pobjednički tim imat će priliku predstavljati Hrvatsku na svjetskoj završnici, International Economics Olympiad (IEO), koja će se održati od 22. do 31. srpnja 2024. godine u Hong Kongu. IEO promovira obrazovanje iz ekonomije i financijsku pismenost među srednjoškolcima diljem svijeta te omogućuje razmjenu informacija o nastavnim planovima i praksama. Podržana od Erica Maskina, dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju, olimpijada stvara priliku za otkrivanje, izazivanje, ujedinjavanje i nagrađivanje mladih ljudi zainteresiranih za ekonomiju te razvija liderstvo među mladim talentiranim ekonomistima.

Sve dodatne informacije i novosti možete pratiti na društvenim mrežama Hrvatske ekonomske olimpijade i na službenoj stranici natjecanja.

21. lipanj 2024 10:06