Ukratko
StoryEditor

Održivo, uključivo i lijepo završili 2022. i pripremljeni krenuli u 2023.

16. Siječanj 2023.

Pregršt završenih i započetih projekata za županiju, jedinice lokalne samouprave i ustanove na području Šibensko-kninske županije

U Razvojnoj agenciji Šibensko-kninske županije završava još jedna vrlo uspješna poslovna godina s pregršt završenih i započetih projekata i razvojnih inicijativa. Tijekom 2022. završio je vrlo iscrpan rad na izradi razvojnog i provedbenog plana Šibensko-kninske županije, temelja za povlačenje financijskih sredstava iz europskih fondova u idućem razdoblju. Izrađen je i Plan energetske učinkovitosti, a započelo se i s izradom dugoočekivane teritorijalne strategije za otoke, čiji se završetak očekuje u prvoj polovini 2023.

U završnoj je fazi velik broj projekata od kojih svakako treba spomenuti Regionalni centar kompetentnosti u strojarstvu, vrijedan oko 60 milijuna kuna, te nekoliko prekograničnih projekata financiranih iz programa ‘Italija –Hrvatska‘ s pomoću kojih se za županiju nabavlja vrijedna oprema poput laboratorija za razvoj marikulture, fotobioreaktor za alge, interventno vatrogasno vozilo za prevenciju požara, dronovi i IT oprema proširene i virtualne stvarnosti za potrebe praćenja i promidžbe arheoloških nalazišta. Uspostavio se i mali muzej na otvorenom na otoku Murteru, a privodi se kraju i projekt čišćenja podmorja u županiji.

Mnogi projekti u provedbi

Iz Razvojne agencije poručuju da su iznimno zadovoljni suradnjom s gradovima i općinama, za koje su samo u ovoj godini prijavili 40-ak projekata! Odlična je i vijest da je, između ostalog, odobreno nekoliko projekata ‘Zaželi‘, projekt kanalizacijskog sustava u Drnišu te mnogi manji projekti ulaganja u lokalnu zajednicu.

Trenutačno se čekaju evaluacija projektne dokumentacije za veliki županijski projekt koji povezuje sve ustanove primarne, sekundarne i socijalne zaštite u županiji – Centar zdravlja Šibensko-kninske županije – te projekti energetske obnove škole u Vodicama i vatrogasnog doma u Pirovcu.

Počela je i provedba energetskog projekta u sklopu kojeg se na krovove pet škola u županiji postavljaju solari, a radi se i na pripremi projekata uspostave, gradnje i opremanja Mediteranske rute EuroVello 8, projekta tematskih pješačko-biciklističkih ruta na području osam općina na potpomognutom području, cirkularne ekonomije, razvoja marikulture i sl.

Tijekom cijele godine u Razvojnoj agenciji održavali su mnogi događaji na razne teme, od plavog rasta i inovacija do električnih brodova i elektrifikacije pomorskog prometa, preko zelene i digitalne tranzicije pa do cikloturizma, kulturne baštine…

Događaji, edukacije, konferencije

Održana je velika dvodnevna konferencija, prva u jadranskoj regiji na temu Novog europskog Bauhausa, koji potiče održive, uključive, ali i estetski lijepe projekte.

Educirali su se građani, predstavnici javnog i privatnog sektora, predstavljale su se mnoge teme, održane su edukacije na temu financiranja projekata iz EU fondova te su se povezivali ljudi iz raznih sektora.

Nastavno na odličnu suradnju u Adriatic Business Centru, projektu Razvojne agencije koji je proglašen drugim najboljim županijskim projektom u Hrvatskoj, otvoren je ured HAMAG BICRO-a, ‘Europe Direct‘ dobio je zeleno svjetlo za još jednu godinu funkcioniranja, a djelatnici Razvojne agencije jedini u Hrvatskoj pozvani su na druženje s povjerenicom Europske komisije u Bruxellesu.

19. travanj 2024 18:30