Ukratko
StoryEditor

Održivost u građevinarstvu: Phoenix je prvi sustav profila izrađen od 100% recikliranog PVC-a

06. Srpanj 2022.

Zbog klimatskih promjena na globalnoj razini briga o okolišu postaje imperativ današnjice. Stoga su Deceuninckovi PVC profili za prozore i vrata proizvedeni prema najvišim ekološkim standardima

Poduzeće Deceuninck najveći je reciklator tvrdog PVC-a u zemljama Beneluxa. Osim što već neko vrijeme ulaže u održivu budućnost, poduzeće također već godinama obrađuje recikliranu plastiku u svojim profilima.

Građevinska industrija vjerojatno je jedna od onih industrija koje zahtijevaju najveće resurse i koje najviše štete okolišu na svjetskoj razini. Održivo kružno gospodarstvo sve češće postaje standard u građevinskoj industriji, a Deceuninck je već sada spreman za to. S novim sustavom profila za prozore i vrata "Phoenix" i vlastitim vrhunskih postrojenjem za recikliranje u Diksmuideu u Belgiji, poduzeće se u potpunosti posvetilo kružnom gospodarstvu.

Zalaganje za održivu budućnost

Phoenix je sada prvi sustav koji se izrađuje od 100% reciklirane plastike. Nova serija profila daje novi život starim materijalima putem oporabe i recikliranja, produžujući tako njihov životni ciklus: baš kao što se feniks diže iz vlastitog pepela. Novi asortiman uglavnom je predviđen za projektno poslovanje, u kojem održivost i zatvoreno kružno gospodarstvo postaju sve važniji.

Nizozemska je postavila ambiciozne ciljeve u pogledu kružnog gospodarstva. Tako bi se od 2023. godine sve javne nabave u Nizozemskoj trebale provoditi s recikliranim materijalima. Do 2030. godine zemlja želi prepoloviti potrošnju CO2 u građevinskoj industriji kako bi do 2050. godine postigla potpuno kružno gospodarstvo. Stoga nije slučajno da su prvi Phoenix projekti realizirani u Nizozemskoj. Tako je, primjerice, početkom 2021. godine škola Aloysius Stichting u Eindhovenu opremljena prozorima Phoenix.

Phoenix se temelji na profilu Elegant Infinity, koji svojim dizajnom s okvirom i krilom u zamaknutim ravninama postiže bezvremenski, moderan izgled. PVC profili Phoenix imaju jednako dobre rezultate kao i ostali profili poduzeća Deceuninck u pogledu izdržljivosti konstrukcije te vrijednosti otpora i toplinske izolacije. Glatka površina profila Phoenix također se gotovo uopće ne razlikuje od površine profila izrađenih od novog materijala.

Ušteda energije

Osim što već neko vrijeme ulažu u održivu budućnost, ujedno već godinama obrađuju recikliranu plastiku u svojim profilima. Recikliranje plastike ne utječe na njezinu kvalitetu jer se materijal može ponovno upotrijebiti do deset puta. Osim toga, recikliranje rezultira uštedom energije od 90% u odnosu na proizvodnju nove plastike.

U Deceunincku su počeli s recikliranjem još 2012. godine. Tada su pustili u pogon vrhunsko postrojenje za recikliranje na njihovoj lokaciji za izradu kompozitnih materijala u Diksmuideu. U 2018. učetverostručili su kapacitet recikliranja na 45 000 tona plastike godišnje. To je 2,3 milijuna prozora godišnje koji neće završiti na odlagalištima ili u spalionicama. Korištenje maksimalnog postotka recikliranog materijala sve češće postaje standard. Zahvaljujući ovim naporima Deceuninck je spreman za buduće zahtjeve u građevinskom sektoru, kako u Europi tako i u ostatku svijeta gdje je prisutan.

20. travanj 2024 05:51