Ukratko
StoryEditor

Oporba u Saboru raspravlja o aferi u Ini

06. Rujan 2022.

U Hrvatskom saboru u utorak se održava sjednica 11 oporbenih klubova i nezavisnih zastupnika, od ljevice do desnice, kako bi raspravili situaciju nakon afere s preprodajom plina u Ini, nakon što su vladajući odbili sazivanje izvanredne sjednice parlamenta.

Oporbena akcija okupila je klubove zastupnika Socijaldemokrata, SDP-a, Mosta, Zeleno-lijevog bloka, Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, Centra i GLAS-a, HSS-a i RF-a, IDS-a, Za pravednu Hrvatsku te Fokusa i nezavisnih zastupnika, a cilj im je raspravljati o energetskoj krizi i "pljački stoljeća" u Ini uz zahtjev za smjenu Uprave i Nadzornog odbora, te ostavku Vlade i raspisivanje prijevremenih izbora.

Oporba: HDZ smatra da pljačka milijardu kuna nije ništa izvanredno

Po završetku sjednice očekuje se da će oporba utvrditi zajedničke zaključke.

Sjednicu vode potpredsjednici Sabora iz oporbene kvote, Davorko Vidović (Socijaldemokrati) i Sabina Glasovac (SDP).

Glasovac je rekla da je povod okupljanja oporbenih zastupnika to što predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije na njihov zahtjev htio sazvati izvanrednu sjednicu, jer očito smatra da u pljački milijardu kuna nema ništa izvanredno.

Vidović je istaknuo da traže raspravu o energetskoj politici jer je pljačka Ine pokazala i prokazala ne samo upravljanje Inom nego i ostalim javnim poduzećima i dobrima u Hrvatskoj. Demontaža partijskog sustava, kako se upravlja ovom državom, treba sadržavati snažne elemente antikorupcijske politike, poručio je.

Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja ranije je ustvrdio da u ovoj aferi definitivno postoji politička odgovornost Vlade, a raspravljati o tome treba jer u jeku energetske krize, u kojoj građani jedva spajaju kraj s krajem i dobivaju enormne račune, istodobno se krade milijarda kuna u najvećoj naftnoj kompaniji.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je da oporba odlučila uzeti stvar u svoje ruke nakon što su u HDZ-u odbili njihov prijedlog za sazivanje izvanredne sjednice.

– U HDZ-u su očito zaključili da se u Hrvatskoj ne događa ništa izvanredno, da nema problema s inflacijom i krađom, ali mi se okupljamo i raspravit ćemo sve što u ovom trenutku tišti građane –  kaže Grbin.

Plenković: Oporba nastoji profitirati na aferi

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jučer je ocijenio kako oporba nastoji profitirati na toj aferi i najavio da će otkloniti sve oporbene inicijative za destabiliziranje parlamentarne većine i rušenje Vlade.

Plenković je priznao da afera u Ini nanosi štetu Vladi i HDZ-u, ali inzistira na tome da je riječ o odgovornosti pojedinaca.

– Neće nam svaka šuša zalijepiti grijehe nekog drugog –  poručio je Plenković kritičarima.

Premda mu Ustav to omogućuje, i predsjednik države Zoran Milanović oglušio se na traženje oporbe da sazove izvanrednu sjednicu Sabora.

17. travanj 2024 05:52