Ukratko
StoryEditor

Paneuropski mirovinski proizvod dostupan je u prvoj zemlji Europske unije

21. Rujan 2022.

Europska mirovina već je dostupna klijentima u Slovačkoj. Nosi strogo postavljenu gornju granicu naknada, prenosiva je i vezana europskim zakonodavstvom. Prva kompanija u Europi koja je dobila licencu za pružanje europske mirovine je slovački fin-tech broker Finax.

Pan-European Personal Pension Product (PEPP) namijenjen je svim stanovnicima Europske unije. Nije vezan za radni odnos niti za mjesto gdje osoba radi. Njegov cilj je štediši uz državnu mirovinu osigurati i prihod u starosti. Riječ je o dobrovoljnoj štednji koju štediše mogu prenijeti u drugu državu prilikom promjene prebivališta. Korisnici će za naknade platiti maksimalno 1 posto godišnje od imovine pod upravljanjem.

Pružatelji europske mirovine mogu bit npr. banke, kreditne institucije, osiguravajuća društva, trgovci vrijednosnim papirima, investicijska društva, upravljačka društva. Kako bi dobili dozvolu za pružanje usluge, moraju na osnovu složenih matematičkih modela ukazati na rizičnost i potencijalno povećanje vrijednosti ušteđevine klijenta.

Prvi pružatelj usluge kojemu je to uspjelo je slovački online trgovac vrijednosnim papirima Finax, koji posluje i na tržištima Hrvatske, Češke, Poljske i Mađarske. Svoju robo-savjetničku platformu je osnovao 2018. godine, kao jedan od prvih fintech start-upa u Srednjoj Europi, a trenutno upravlja imovinom od 350 milijuna eura za 40 000 klijenata. Finax omogućuje registraciju putem mobilne aplikacije koristeći najsuvremenije tehnologije biometrije lica.

Slovačka je početkom 2022. usvojila zakonodavstvo potrebno za uvođenje PEPP-a. Zahvaljujući tome Finax sada može pružiti PEPP klijentima u Slovačkoj.

- Slovaci od danas mogu povećati svoju mirovinsku štednju kroz novi europski mirovinski proizvod, kao prvi u Europi. Imamo se čime ponositi – činjenica da je perspektivna slovačka tvrtka uspjela PEPP provesti u praksi te tako na siguran način omogućiti vrednovati novac građana - govori Milan Krajniak, ministar rada, socijalne skrbi i obitelji Slovačke Republike.

PEPP će biti pod stalnim nadzorom nacionalnih tijela i Europskog nadzornog tijela za osiguranje i mirovinsko osiguranje zaposlenika EIOPA. Zahvaljujući jedinstvenim pravilima, donosi određeni oblik zakonodavne sigurnosti, budući da neće ovisiti o političkim odlukama pojedinih vlada.

- PEPP želimo ponuditi prvenstveno multinacionalnim kompanijama i mladim ljudima s radnom mobilnošću unutar EU. Zahvaljujući poreznim poticajima i poreznim olakšicama koje su s njim povezane, PEPP će postati naš ključni proizvod u nekoliko zemalja te će nam pomoći da se etabliramo i na novim tržištima - dodaje Juraj Hrbatý, glavni izvršni direktor Finaxa.

Sve informacije o PEPP-u možete pronaći na stranici.

26. travanj 2024 23:21