Ukratko
StoryEditor

Plenković: Više od 12.000 građana dosad upisalo trezorske zapise

29. Svibanj 2024.
Konstituirajuća sjednica 11. saziva Hrvatskog sabora. Andrej Plenković, Gordan Jandrokovićfoto Boris Ščitar

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izvijestio da je do sada upisano 190 milijuna eura trezorskih zapisa, a više od 12.000 građana sudjelovalo je u upisu te podsjetio da se trezorski zapisi mogu upisivati do ponedjeljka.

Komentirajući dosadašnji tempo upisa, Plenković je na početku sjedice Vlade izjavio da je to još jedan iskaz povjerenja građana u javne financije i smjera ekonomske i fiskalne koju  vodi Vlada. Ujedno, zahvalio je Ministarstvu financija i Fini, koja je operativno važna da se taj proces dobro odvija.

 Podsjetimo, za građane je ovog ponedjeljka krenuo novi krug upisa trezorskih zapisa, treći po redu, pri čemu Ministarsto financija cilja postići nominalni iznos od 900 milijuna eura. 

 Datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja, minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1.000 eura, godišnji prinos za "trezorce" ročnosti od tri mjeseca iznosi 3,75 posto, a onih od godinu dana 3,65 posto.

Trezorci se kupuju uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan "tromjesečni" trezorski zapis iznosi 990,74 eura, odnosno 964,88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana. Tako, građani će po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9,26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35,12 eura. Prinosi na dvije ročnosti su tako identični kao i u izdanju trezoraca u veljači ove godine.

Upis trezoraca omogućen je kroz dva kanala - putem 170 poslovnica Fine te digitalne platforme e-riznica. Za fizički upis u Fini građani sa sobom moraju ponijeti važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, a jedan od podataka koji moraju imati "pri ruci" je i onaj o broju računa u poslovnoj banci. Za upis putem digitalne platforme ključni su podaci OIB i IBAN.

Rok upisa trezorskih zapisa u prvom krugu je 3. lipnja do 11 sati, dok će idućeg dana od 9 do 11 sati "trezorce" u drugom krugu moći upisati i institucionalni ulagači.  

23. lipanj 2024 09:09