Ukratko
StoryEditor

Predstavljen ePlati: Financijske usluge sele u računovodstvene programe

19. Rujan 2022.
Marko Emer

Tvrtka Elektronički računi predstavila je fintech inovaciju ePlati i poručila partnerima: ovo je naš najbolji poslovni skok u tandemu ove godine.

Ispred više od 150 partnera, IT tvrtki integriranih u mojeRačun mrežu, tvrtka Elektronički računi u petak je na aerodromu Lučko predstavila fintech inovaciju ePlati. Riječ je o brendu pod kojim će tržištu ponuditi usluge iniciranja plaćanja (PIS– Payment Initiation Service) i informiranja o bankovnom računu (AIS - Account Information Service) i to direktno iz računovodstvenih programa njihovih partnera.

– Gotovo dvije godine trajao je razvoj platforme koja je prošla strogi nadzor Hrvatske narodne banke kao regulatora, nakon čega je društvo Elektronički računi upisano u registar pružatelja platnih usluga i izdavatelja elektroničkog novca. Mi smo danas jedina institucija za platni promet licencirana za pružanje usluga iniciranja plaćanja (PIS) i informiranja o bankovnom računu (AIS) – rekao je Darko Gulija, CTO tvrtke.

Automatizacija plaćanja i praćenja uplata

Za više od 120.000 tvrtki, korisnika nekog od 360 računovodstvenih i poslovnih rješenja mojeRačun mreže, inovacija ePlati donosi automatizaciju plaćanja. Kako će to izgledati u praksi, odnosno kakav će benefit imati računovodstveni servisi, prezentirao je Josip Kovačec, savjetnik Uprave.

– Aktivacijom ePlati (AIS), knjigovođe za svakog klijenta mogu dobiti izvještaj o stavkama prometa po računu na svoj zahtjev, jednim klikom ili u unaprijed zadano vrijeme i to direktno u računovodstveni softver, što pruža mogućnost automatskog knjiženja izvoda – istaknuo je Kovačec.

Usluga ePlati (PIS) skraćuje proces plaćanja na samo dva koraka – iniciraj i autoriziraj plaćanje, dodao je Kovačec, objašnjavajući drugu značajku fintech rješenja.

– Subjekti će plaćanja zadavati direktno iz računovodstvenog programa, bez 'ulogiravanja' u internetsko bankarstvo, a ePlati će za banke provesti analizu rizika i mjere sprječavanja zloporabe i pranja novca. Provjereni platni nalog se potom dostavlja u banku koja provjerava autorizaciju i trenutno provodi platnu transakciju. Je li nalog 'prošao', korisnici će dobiti u računovodstveni program – pojasnio je Kovačec.

Fintech desetljeće

Ulazak u financijsko-tehnološku sferu poslovanja, predsjednik Uprave tvrtke Elektronički računi, Marko Emer, najavio je kako novi smjer u kojem će se kompanija razvijati u idućih 10 godina.

– Proteklo desetljeće bili smo usmjereni na uvođenje digitalizacije u poslovanje SME sektora, a sada se okrećemo potpunoj automatizaciji platnog prometa kroz vaše računovodstvene softvere. Ovaj naš tandem skok u fintech, pokazat će se kao najbolji poslovni skok za vaše korisnike – rekao je Emer.

Jačanje fintech tržišta, dodao je Emer, strateški je cilj Europske unije. Aktivnostima institucija za platni promet koji potrošača stavljaju na prvo mjesto, nudeći mu jednostavnije i efikasnije upravljanje financijama, promijenit će se i poslovanje banaka.

– Kroz ePlati, banke dobivaju partnere koji će im omogućiti veći nadzor i kontrolu pranja novca, zaštitu potrošača i sustav inovativnih sigurnih, široko dostupnih i jednostavnih plaćanja, čime i sami mogu rasteretiti vlastite sustave – zaključeno je na ePlati konferenciji.

Predstavljanje usluge ePlati održano je u hangaru Hrvatskog zrakoplovnog nastavnog središta Fakulteta prometnih znanosti na aerodromu Lučko.

20. travanj 2024 06:17