Ukratko
StoryEditor

Rast proizvođačkih cijena industrije usporio na godišnjoj razini

04. Kolovoz 2023.
foto Shutterstock

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u srpnju su na mjesečnoj razini porasle za 0,7 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na srpanj lani, njihov rast usporio te su porasle za 1,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Tako su proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle 28. mjesec zaredom, no nastavile su trend usporavanja rasta. Naime, godišnje stope proizvođačkih cijena rastu kontinuirano od ožujka 2021. godine, pri čemu su u lipnju lani porasle za čak 24 posto, što je bila najviša stopa rasta otkad DZS vodi te podatke, to jest od 2011. godine.

Od srpnja lani godišnja stopa rasta proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda kontinuirano usporava. U siječnju ove godine iznosila je 14 posto, veljači 12,7 posto, ožujku 9,3 posto, travnju 6,5 posto, svibnju 2,5 posto i u lipnju 2,2 posto.

Ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u srpnju u odnosu na lipanj niže za 0,2 posto, dok su u usporedbi sa srpnjem 2022. više za 3,1 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu su u srpnju u odnosu na lipanj niže za 0,1 posto, a u odnosu na srpanj 2022. za 0,5 posto.

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene su u srpnju u odnosu na lipanj više za 1,2 posto, a u odnosu na srpanj lani za 3,7 posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, na domaćem tržištu najviše su porasle proizvođačke cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 7,4 posto. Cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju su porasle za 5,3 posto, energije za 2,3 posto, kapitalnih proizvoda za 1,3 posto te intermedijarnih proizvoda za 1,1 posto.

Na mjesečnoj razini, u srpnju prema lipnju, na domaćem su tržištu porasle proizvođačke cijene u energiji, za 4,3 posto, u intermedijarnim proizvodima za 0,1 posto i u trajnim proizvodima za široku potrošnju za 0,1 posto.

Istodobno su pale cijene u kapitalnim proizvodima za 0,8 posto, dok su u netrajnim proizvodima za široku potrošnju zadržale stabilnost.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u srpnju ove godine prema istom mjesecu lani, proizvođačke cijene su porasle u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 20,9 posto, u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,6 posto, dok su pale u rudarstvu i vađenju, za 12,7 posto i u prerađivačkoj industriji za 0,4 posto.

Na mjesečnoj razini proizvođačke cijene su porasle u rudarstvu i vađenju, za 9,6 posto te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, za 5,1 posto.

Istodobno su pale u prerađivačkoj industriji za 0,1 posto, dok su u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša zadržale stabilnost.

08. prosinac 2023 03:36