Ukratko
StoryEditor

Renault procjenjuje da će pad cijena električnih automobila povećati prodaju

25. Kolovoz 2023.
Renault znakfoto Shutterstock

Francuski proizvođač automobila Renault ove godine očekuje veću prodaju vozila na električni pogon, unatoč slabljenju gospodarstava i potrošnje, jer bi smanjenje cijena tih vozila trebalo potaknuti prodaju.

- Od početka godine primijetili smo sve veću potražnju za električnim automobilima -  rekao je izvršni direktor za Renaultov brend Fabrice Cambolive u razgovoru za stručni časopis Autogazette.

Iz tog se razloga očekuje da će Renault u 2023. nastaviti bilježiti rast prodaje e-automobila. Nadalje, opskrba poluvodičima se poboljšava, pa Cambolive očekuje da će to sniziti troškove e-vozila - i za kupce i za proizvođače.

- S našim poslovanjem za električna vozila Ampere ne samo da ćemo moći dodatno smanjiti troškove e-automobila, već i fiksne troškove naše kompanije - rekao je Cambolive.

Renault trenutno prolazi kroz transformaciju i planira se podijeliti na nekoliko neovisnih dijelova. Odjel za električne automobile i softver Ampere trebao bi se izdvojiti u drugoj polovini godine, a potom izaći na burzu.

Cambolive očekuje da će pad troškova Renault učiniti konkurentnijim na tržištu e-vozila, prenoseći uštede i na kupce. Grupa radi na ponudi e-automobila za 25.000 eura.

Prodajna cijena nove električne verzije modela vozila R5 također bi trebala biti manja od 30.000 eura.

15. srpanj 2024 09:37