Ukratko
StoryEditor

SAD, Britanija i EU potpisuju sporazum o umjetnoj inteligenciji

05. Rujan 2024.
Prilog IT rješenja i podatkovni centri 918 - Aplikacije u poslovnoj praksifoto Shutterstock

Očekuje se da će Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Europska unija potpisati svoj prvi međunarodni i pravno važeći sporazum o korištenju umjetne inteligencije, objavio je britanski dnevni list Financial Times u četvrtak.

Trojac će potpisati konvenciju Vijeća Europe o umjetnoj inteligenciji u četvrtak, objavio je list, dodavši da je konvenciju tijekom dvije godine pripremalo više od 50 zemalja, uključujući Kanadu, Izrael, Japan i Australiju.

SAD je "predan osiguravanju toga da tehnologije umjetne inteligencije poštuju ljudska prava i demokratske vrednote" te ističe "ključnu dodanu vrijednost Vijeća Europe u ovom području", rekao je za novine viši dužnosnik administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

"Radi se o prvom (sporazumu) s pravnom težinom na globalnoj razini, a također okuplja veoma različit niz država", rekao je britanski ministar tehnologije, prema izvješću.

Konvenciju Vijeća Europe o umjetnoj inteligenciji, koja se bavi ljudskim pravima, demokracijom i vladavinom prava, sastavio je Odbor za umjetnu inteligenciju (CAI).

CAI je finalizirao nacrt konvencije u ožujku. Nakon toga, konvenciju je usvojio Odbor ministara Vijeća Europe 17. svibnja, a moći će se potpisati u Vilniusu od 5. rujna.

14. rujan 2024 19:37