Ukratko
StoryEditor

Šangaj nakon dva mjeseca ukinuo stroge mjere lockdowna

01. Lipanj 2022.

Većina strogih mjera izolacije u Šangaju je ukinuta u srijedu nakon dva mjeseca. U južnom kineskom lučkom gradu u kojem živi 26 milijuna ljudi ukinute su izolacijske mjere, a tvrtke su počele s radom. Javni i privatni prijevoz također su ponovno pokrenuti, ali još uvijek s ponekim restrikcijama.

U Šangaju, ekonomskom i financijskom središtu Kine, drugog najvećeg svjetskog gospodarstva, jučer je zabilježeno samo 15 novih infekcija koronavirusom. To je najmanji broj slučajeva u posljednja tri mjeseca.

Na vrhuncu posljednjeg vala zaraze covidom u travnju, u jednom su danu prijavili čak 27.000 slučajeva. Diljem države, Kina je zabilježila 68 slučajeva, od kojih je 46 bilo asimptomatsko.

Dok ostatak svijeta uglavnom pokušava nastaviti živjeti s covidom, Kina nastavlja sa strategijom nulte tolerancije na covid. Pojavljivanje omikron varijante u Kini u ožujku je uzrokovalo najveće širenje virusa od početka pandemije prije dvije godine.

Kineski znanstvenici upozorili su da bi potpuno popuštanje pandemijskih mjera u zemlji moglo dovesti do 1,5 milijuna smrti u razdoblju od šest mjeseci.

25. rujan 2023 03:08