Ukratko
StoryEditor

Svjetske burze snažno porasle, ohrabruju pregovori Rusije i Ukrajine

20. Ožujak 2022.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer se ulagači nadaju pozitivnom ishodu pregovora između Rusije i Ukrajine i jer je uklonjena neizvjesnost u vezi monetarne politike američke središnje banke.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 5,5 posto, na 34.754 boda, dok je S&P 500 skočio 6,2 posto, na 4.463 boda, a Nasdaq indeks 8,2 posto, na 13.893 boda.

Najveći tjedni skok tih indeksa od studenoga 2020. zahvaljuje se, među ostalim, nadi ulagača u pozitivan ishod pregovora između Rusije i Ukrajine, premda se žestoki napadi ruske vojske na ukrajinske gradove nastavljaju.

Podršku tržištu pruža i to što je uklonjena neizvjesnost po pitanju monetarne politike američke središnje banke.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda povećali su u srijedu ključnu kamatnu stopu po prvi puta od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a kako bi se suzbila inflacija, koja je dosegnula najviše razine u 40 godina, procjenjuju da bi ta kamata na kraju godine mogla iznositi između 1,75 i 2 posto.

I dok je povećanje kamate za četvrtinu postotnog boda bilo u skladu s očekivanjima analitičara, procjene rasta kamate do kraja godine veće su nego što su mnogi očekivali.

Ipak, ulagače je ohrabrila poruka predsjednika Feda Jeromea Powella da je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži povećanje kamata i održi sadašnji snažan trend rasta zapošljavanja i plaća.

Poručio je i da se očekuje da će inflacija ostati iznad Fedove ciljane razine od 2 posto sve do 2024. godine i da će središnja banka agresivnije povećati kamate ako se situacija ne poboljša.

Zbog visoke inflacije, ali i posljedica rata u Ukrajini, Fed je smanjio procjene rasta gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 4 na 2,8 posto.

Unatoč smanjenju procjena rasta gospodarstva i većim nego što se očekivalo procjenama povećanja kamata do kraja godine, Wall Street je porastao jer su, kako kaže direktor u tvrtki Wedbush Securities Michael James, ulagači odahnuli, s obzirom da je uklonjena neizvjesnost po pitanju monetarne politike.

- Od početka siječnja na tržištu je vladao znatni pesimizam, a čini mi se da su ulagači sada oprezno optimistični. Prihvatili su to da kamate zbog visoke inflacije moraju rasti, u porukama Feda nije bilo negativnih iznenađenja, a Powellovi komentari djelovali su pozitivno - kaže Michael James.

Pozitivno je na tržišta utjecao i pad cijena nafte drugi tjedan zaredom, što je ublažilo strahovanja od jačanja inflacije idućih mjeseci.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,5 posto, na 7.404 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 5,8 posto, na 14.413 bodova, a pariški CAC 5,75 posto, na 6.620 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 6,6 posto, na 26.827 bodova. 

09. prosinac 2022 07:52