Ukratko
StoryEditor

Svjetski dan norma: Zajednička vizija za bolji svijet

14. Listopad 2022.

Svake godine 14. listopada članovi Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO), Međunarodnog elektrotehničkog povjerenstva (IEC), i Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) slave Svjetski dan norma kojim se odaje priznanje zajedničkim naporima tisuća stručnjaka iz cijelog svijeta u izradi dobrovoljnih tehničkih sporazuma koji se objavljuju kao međunarodne norme.

Vrijeme je da izgradimo bolji, pravičniji, uključiviji i održiviji svijet, kako bi u njemu mogle uživati generacije iza nas. Da bismo to ostvarili, moramo surađivati.

image

Igor Božičević

– Svjetskim danom norma slavimo svoje sudjelovanje u sustavu normizacije u kojem razvijamo rješenja koja su djelotvorna u svim razmjerima – od rješavanja konkretnih nacionalnih problema do mjerljivog doprinosa našeg napretka svjetskim nastojanjima. U HZN-u trenutačno djeluju 174 tehnička odbora u čiji je rad uključeno oko 1780 hrvatskih stručnjaka, koji predstavljaju industriju, inženjerske komore, strukovne udruge, znanstvene i obrazovne ustanove, tijela državne uprave itd.

Zahvaljujući zajedničkomu radu HZN objavio je više od 34.000 hrvatskih norma koje nam život čine boljim, kvalitetnijim i sigurnijim. ​HZN prihvatio je oko 4000 harmoniziranih europskih norma, od čega ih je 120, uz veliki doprinos hrvatskih stručnjaka prevedeno na hrvatski jezik – kaže Igor Božičević, ravnatelj HZN-a.

S partnerima širom svijeta, Hrvatski zavod za norme obilježava Svjetski dan norma i slavi normizacijski sustav, koji se temelji na suradnji. U svijetu gdje nas razlike često dijele i ometaju napredak, zastupaju dijalog i izgradnju konsenzusa i bore se da se svaki glas čuje.

Osim što potiču suradnju i uključivanje svih interesnih strana, norme daju praktična rješenja za probleme stvarnog svijeta, poput onih koji su u težištu ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Oni predstavljaju zajednički plan mira i napretka za ljude i planet. Obuhvaćaju brojna područja, a norme imaju ulogu u gotovo svima.

Za ostvarenje ciljeva održivog razvoja nužna je suradnja brojnih javnih i privatnih partnera te upotreba svih dostupnih alata za širenje dobre prakse, uključujući međunarodne norme i ocjenu sukladnosti.

Zbog tog razloga Hrvatski zavod za norme koristi Svjetski dan norma kao priliku da se ubrza zajedničko djelovanje putem normi.

09. prosinac 2022 10:58