Ukratko
StoryEditor

‘Tajni kupci‘ provjeravat će uvodili li se euro pošteno u trgovinama

06. Kolovoz 2022.
foto Shutterstock

Od 16. kolovoza prodavaonice i uslužne radnje diljem Hrvatske obilazit će 'tajni kupci', aktivisti iz više udruga za zaštitu potrošača i kontrolirati uvodi li se euro pošteno, odnosno ne dovodi li se potrošač u nepovoljniji položaju nego što bi to bio bez uvođenja eura.

Aktivisti iz Razvojne organizacije zaštite potrošača provjeru će provoditi u četiri županije: Karlovačkoj, Varaždinskoj, Sisačko- moslavačkoj i Požeško- slavonskoj, na ukupno 26 prodajnih i 17 uslužnih mjesta. Rade to po projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pod nazivom 'Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u RH'.

Tajni kupci, za koje glavni tajnik ROZP-a Željko Tomašić kaže da i nisu tajni, jer će fotografirati barcodove, a nisu ni kupci, jer neće kupovati kontroliranu robu, obavljat će ipak važan posao na terenu. Od 16. kolovoza pratit će cijene u kunama, a od 5. rujna i u eurima, jer su od tada svi prodavači i pružatelji usluga dužni isticati dvojne cijene.

Unatoč tome što je Ministarstvo predvidjelo mogućnost da 'ako žele' objavljuju 'crne liste' s nazivima onih koji su na štetu potrošača kod uvođenja eura ostvarili dodatni profit, ROZP to neće učiniti. Kažu, naime, da je praksa u nekim ranijim slučajevima pokazala da ih trgovac može tužiti za pričinjenu štetu, umanjen profit.

- Prepustilo se udrugama da ‘to naprave ako žele’, što znači da iza nas, u slučaju da nas netko tuži za objavljivanje na crnoj liste, ne bi stajao nitko - zaključio je Tomašić.

Direktorica Gordana Lukić dodala je da će oni zato objavljivati samo listu onih koji se pridržavaju službenog tečaja i ne uvode euro na štetu svojih kupaca, na primjer, zaokruživanjem cijena na više. Objavit će i izvješće o kretanju cijena roba i usluga, njihovom dvojnom iskazivanju i ispravnosti preračunavanja kuna u euro, kao i o poštivanju etičkog kodeksa.

12. travanj 2024 15:45