Ukratko
StoryEditor

U godini velikih poslovnih izazova Hrvatska poštanska banka nagrađena Poslodavac Partner certifikatom

13. Lipanj 2023.
Najvećoj banci u hrvatskom vlasništvu, po sedmi put dodijeljen Poslodavac Partner certifikat kao potvrda najviše kvalitete HR sustava poslodavca

Priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima dodijeljeno je Hrvatskoj poštanskoj banci sedmu godinu za redom, svrstavajući je među najprestižnije poslodavce na domaćem tržištu. Certifikatom Poslodavac Partner HR prakse poslodavaca u Hrvatskoj uspoređuju se s globalnim trendovima i kroz detaljnu procjenu nepristranih HR stručnjaka ocjenjuje se kvaliteta poslodavca u odnosu na najviše standarde. Kao najveća banka u hrvatskom vlasništvu, HPB se u benchmark analizi posebno istaknuo u kategoriji upravljanja angažmanom i zadovoljstvom svojih zaposlenika, a najvišim su bodovima ocijenjeni procesi privlačenja i zaposlenja novih zaposlenika.

Tijekom 2022. godine uložena su značajna sredstva u razvoj i edukaciju zaposlenika, kao i u povećanje razine njihovih materijalnih prava potpisivanjem Kolektivnog ugovora. U odnosu na prosječna 34 sata edukacije godišnje po zaposleniku, HPB je svojim djelatnicima omogućio čak dva tjedna odnosno 83 sata edukacije po zaposleniku. 

Ovakav organizacijski iskorak omogućen je i uvođenjem programa internog prijenosa znanja, tzv. rasadnicima znanja te implementacijom online platformi za učenje čime je pohađanje željenih edukacija postalo dostupnije većem broju zaposlenika. U HPB-u se značajna pažnja pridaje novim zaposlenicima koji prolaze detaljan onboarding proces s izradom individualnog razvojnog plana i dodijeljenim setom pripremljenih edukacija.

- Naša Banka je u ovogodišnjoj recertifikaciji ostvarila iznimno dobar rezultat, unatoč strožim kriterijima što nas veseli, te zahtjevnom procesu  pripajanja Nove hrvatske banke koji je u tijeku. Istovremeno, radili smo na velikim projektima poput implementacije novog informatičkog HR sustava te prilagodili sve sustave i procese Banke novoj valuti euro. Ponosni smo što smo pritom ostvarili  zavidan iskorak u razvoju zaposlenika te zadržali visoke standarde u zapošljavanju novih talenata -  rekla je Ana Đidara, direktorica Ureda za upravljanje ljudskim potencijalima.

Kako bi zadovoljio uvjete za ponovno dobivanje certifikata, HPB je prošao kroz detaljnu evaluaciju sustava upravljanja ljudskim resursima u sedam ključnih područja, kroz dvije perspektive - perspektivu zaposlenika i perspektivu poslodavca. Danas je Poslodavac Partner proveden u više od 200 organizacija iz preko 50 zemalja, a zanimljivo je da su neke organizacije uvrstile certifikat kao ključni pokazatelj uspješnosti HR praksi čime je on postao puno više od priznanja. 

25. travanj 2024 00:01