Ukratko
StoryEditor

U novom broju Lidera čitajte sve o hrvatskom tržištu kriptovaluta

27. Srpanj 2023.

I dok je Europa uvođenjem Uredbe o tržištima kriptoimovine (MiCA), koja potkraj sljedeće godine stupa na snagu, odlučila biti predvodnik kriptoregulacije u svijetu, Hrvatska je, čini se, otišla korak dalje. Nedavnim donošenjem novoga Pravilnika o vođenju registra pružatelja usluga virtualne imovine i procjeni dobrog ugleda fizičkih osoba u pružateljima usluga virtualne imovine Hanfa je napravila pionirski pothvat pa se ovih dana osim hrvatskih tvrtki, kojima je to obveza, u hrvatski registar dobrovoljno žele upisati i neke velike inozemne kompanije. Sve o hrvatskom kriptotržištu u temi broja Lidera piše Antonija Knežević.

Moralo se jednom i to dogoditi. Austrijsko-njemačka praksa, inače u bilo kojoj društveno-ekonomskoj pori življenja jedino dobro nasljeđe, sada postaje balvanom. Naime, prema tome modelu registar poduzeća vode sudovi, pa kad oni ne rade, sve stane, kao što je stalo sada s najduljim štrajkom u povijesti države. Ni jedna se nova tvrtka/obrt ne može osnovati, a ne mogu se ni, primjerice, iskoristiti poticaji za samozapošljavanje, zbog čega mnogi ne mogu početi poslovati; ne mogu ni zarađivati ni otvarati radna mjesta. Jednako tako obrt nakon potvrdnoga odgovora o poticajima u roku od 45 dana mora dovršiti postupak osnivanja – a u trenutku pisanja ovoga teksta štrajk traje osam tjedana. O problemima sa štrajkom u pravosuđu u novom broju piše Gordana Gelenčer.

Najesen će se prva generacija studenata upisati na Primijenjenu kognitivnu znanost, novi interdisciplinarni diplomski studij koji će zajedno izvoditi Filozofski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Osnivačica studija Renata Geld Liderovoj je novinarki Kseniji Puškarić otkrila je sve detalje područja koje spaja STEM i humanizam.

U sklopu trgovačkog centra Emmezeta u Osijeku početkom ove godine otvorena je prva trgovina Merkury u Hrvatskoj, najavljeno je i skorašnje otvorenje još dviju, u Zagrebu i Splitu, a nakon toga i u nizu drugih gradova. Početak je to ekspanzije poljske kompanije Merkury Market hrvatskim tržištem trgovina tipa ‘sve za dom‘ i građevnog materijala, kojim sada suvereno dominiraju Pevex i Bauhaus. Možda bi bilo pretjerano reći da poljskog vlasnika Flibe, odnosno lanca trgovina namještaja Emmezeta, u Hrvatskoj više zanima segment ‘sve za dom‘ nego maloprodaja namještaja, no gotovo dvije godine od njegova ulaska u Hrvatsku površni dojam upravo je takav. Taj dojam, nažalost, nismo uspjeli razmotriti ni s kim iz Uprave Flibe jer se ona oglušila na naš upit. Ipak, Manuela Tašler u novom broju otkriva detalje kompanije Fliba.

U novom broju Lidera pročitajte i o imigraciji u Hrvatskoj, održivim potrošačima, europskoj uredbi protiv deforestacije, a tu je i prilog Ljetni Trend.

29. travanj 2024 22:18