Ukratko
StoryEditor

U novom broju saznajte zašto cijene više nemaju veze sa stvarnošću

27. Listopad 2022.

Analitičari uglednih međunarodnih financijskih institucija poput Svjetske banke ili Europske središnje banke dvije trećine  rasta inflacije u ovoj godini pripisuju šokovima u opskrbi energijom, a preostalu trećinu inflacije, kažu, prouzrokuju i dalje prisutni poremećaji u globalnome nabavnom lancu. Kad bi bilo (samo) tako, u ovom bismo trenutku gotovo mogli proglasiti kraj serijala rasta cijena i globalno i lokalno. Potkraj prošlog tjedna cijena plina na svjetskim burzama bila je 26 posto niža nego tjedan prije; nedavno ograničenje ponude cijenu nafte nije podignulo na više od 92 dolara po barelu; cijene raznih metala u padu su i dvadesetak su posto niže nego što su bile u istome tjednu prošle godine; cijene brodskih vozarina padaju već mjesecima… Međutim, inflacija u Europi, a, naravno, i u Hrvatskoj, i dalje raste. Kako to? Zašto cijene više nemaju nikakve veze sa stvarnošću u aktualnoj temi saznala je Manuela Tašler.

Ako pomorci zarađuju kruh sa sedam kora, otočani trebaju zagristi tek koru ili dvije manje. Doduše, nama kontinentalcima to na prvi pogled ne izgleda baš tako kad u špici sezone zajedno s brojnim turistima uživamo na nekom od 78 otoka (a tu je, za ljubitelje aktivnog turizma, još 524 otočića, 624 hridi i grebena).  Gotovo svaka druga tvrtka sa sjedištem na otoku većinu prihoda ostvaruje od turizma i trgovine. I graditelji i nesvakidašnje jake komunalne tvrtke dobrim su dijelom u službi turističkih investitora, odnosno povećanog broja ljudi u špici sezone. I vinari žive od turista. Od ostalih djelatnosti najjače su sektor izlova i prerade ribe te specifične djelatnosti – klesarstvo na Braču te sirarstvo i vađenje soli na Pagu. U temi tjedna Goran Litvan je pretresao otočnu ekonomiju te je izdvojio 100 najvećih tvrtki na jadranskim otocima.

Vlasnik M SAN Grupe Stipo Matić dobro je zaorao u poljoprivredu formiravši Agro Invest grupu (AIG). Od nekadašnjega, kako se činilo, izletnika u poljoprivredne poljane i oranice PP-a Orahovica danas Grupa ima devet članica, od kojih je dvjema sjedište u Hrvatskoj, a čak sedam u Bosni i Hercegovini. Unatoč otežanom poslovanju Grupa je ostvarila rast dobiti veći od 200 posto, a u prilog kompaniji idu povoljni tržišni trendovi, porast prodajnih cijena, solidna diverzifikacija djelatnosti, geografskih tržišta i kupaca te i dalje umjerena zaduženost. O novoj poljoprivrednoj grupi piše Edis Felić.

Zaštitarske tvrtke trebale bi zbog važnosti posla kojim se bave dobiti strateški status, smatra Ivan Ročić, predsjednik Uprave Securitasa Hrvatska, lidera na hrvatskome zaštitarskom tržištu. Dodana vrijednost Securitasa Hrvatska u inovativnoj je tehnologiji zaštite, a liderski položaj drži i prihodi mu rastu unatoč nedostatku radnika i inflaciji. S Ročićem je razgovarala Kata Pranić.

Hrvatski poduzetnici nemaju vremena razmišljati kako će se i kada provoditi europska uredba o smanjenju od najmanje pet posto potrošnje električne energije tijekom vršnih sati. Još se oporavljaju od šoka koji su im priuštile visoke cijene energenata i rješenje vide u vlastitoj energetskoj neovisnosti, zbog čega ulažu u projekte koji će im to omogućiti a manje se brinu od alatima koji bi trebali prisiliti potrošače na štednju jer takvih alata zapravo ni nema.

Uz novi broj stiže i poseban prilog Energetika, mogli bi reći u pravo vrijeme s obzirom na energetsku krizu a koji donosi priče o uštedi energije, vlastitim solarnim elektranama i teškoj ili nemogućoj zelenoj tranziciji.

 

19. travanj 2024 16:29